Salarii mai mici pentru angajații din Asistență Socială. Sindicaliștii reclamă scăderea venitului net

Salarii mai mici pentru angajații din Asistență Socială. Sindicaliștii reclamă scăderea venitului net Salariu sursă foto: arhivă EvZ

Angajații din domeniul asistenței sociale s-au trezit cu salarii mai mici în anul 2024, motiv pentru care au declanțat proteste. Ei cer Guvernului să nu le limiteze drepturile.

Angajații care fac parte  Federaţia Naţională  Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (FNS Pro.Asist) cer Guvernului să aplice unitar legea salarizării. Ei susțin că, la începutul anului 2024, au primit un salariu net mai mic cu aproximativ 80 de lei, deși s-ar fi așteptat ca acesta să crească, având în vedere majorarea salariilor de bază din sistemul bugetar.

Angajații din Asistență Socială protestează. Salariile lor au scăzut

Angajați asistență socială

Sursă foto: Pixabay

Angajaţii din Asistenţă Socială reclamă că majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net între 60 de lei - 80 de lei în loc să-l crească. Astfel, au fost declanșate proteste în fața Ministerului Muncii. Sindicaliștii spun că aproximativ 70% dintre angajați, încadrați cu salariul minim garantat în plată, au primit venituri nete mai mici.

„70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate "beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, au transmis sindicaliştii, potrivit RTV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţia reprezentativă a salariaţilor precizează  că menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic „furt” din buzunarul salariatului, care se ridică la aproximativ câteva  la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator.

Revendicările angajaților din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii

Sursă foto: captură video

 „Federaţia noastră a sesizat de foarte multe ori, că nu există aplicare unitară între salariaţii sistemului care ocupă aceeaşi funcţie şi lucrează în aceleaşi condiţii, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la judeţ la judeţ funcţie de disponibilitatea conducătorilor consiliilor judeţene”, au transmis angajații din domeniul asistenței sociale.

Sindicaliștii au cerut Guvernului  să ia măsuri și pentru lipsa de personal, care afectează drepturile copiilor și ale vârstnicilor instituțioalizați.

Un asistent social are un salariu care variază, în medie, între 500 şi 800 de euro net pe lună, arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.