Salariatul roman, dator la banci cu 4.200 de Euro

Suma rezulta raportand valoarea creditelor contractate de romani la numarul total de angajati si este egala cu salariul mediu net incasat in 14 luni.

Angajatul roman are, in medie datorii la banci echivalente cu salariul mediu net incasat in cel putin 14 luni. Indatorarea sa medie este de 4.200 de euro, la finele lunii trecute raportand totalul creditelor contractate de populatie la numarul total de salariati. Cifra este cu circa 80% mai mare decat cu un an inainte.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, valoarea totala a creditelor contractate de populatie reprezenta aproape 47% din veniturile nete disponibile ale persoanelor fizice la mijlocul acestui an. In urma cu un an, in iunie 2006, acesta reprezenta circa 33% din venitul disponibil al populatiei.

Fiecare roman - credit de 900 de euro

La finele lunii octombrie, un roman datora circa 900 de euro bancilor, comparativ cu circa 500 de euro, media creditelor cu 12 luni inainte, potrivit calculelor EVZ. Sumele rezulta daca sunt contabilizate toate creditele contractate de populatie la banci, la sfarsitul perioadei mentionate, raportat la populatia totala.

Astfel, in perioada amintita, indatorarea populatiei a crescut cu 80%, daca este calculata in euro, majorare care se datoreaza in parte si unui leu mai puternic la finele lunii octombrie a.c., comparativ cu un an in urma.

Calculele au fost facute fara a lua in considerare imprumuturile acordate de institutiile financiare nebancare.

Prognoze depatite

La sfarsitul anului trecut, indatorarea financiara a romanilor era de 567 de euro, conform reprezentantilor UniCredit Group. Institutia financiara a luat in calcul atat creditele angajate de romani, cat si contractele de leasing incheiate de persoanele fizice.

Finantarile in sistem leasing reprezentau anii trecuti „grosul” imprumuturilor date de institutiile financiare nebancare.

Indatorarea financiara a unui roman era de 277 de euro la finele anului 2005, potrivit unor studii mai vechi ale UniCredit. Acestea previzionau un nivel de indatorare financiara a romanilor de 546 de euro pentru 2008.

Faptul ca imprumuturile contractate de persoanele fizice numai de la banci pana la finele lui octombrie a.c. tind catre nivelul estimat pentru anul viitor, ilustreaza viteza expansiunii creditelor pe piata autohtona.

CUM E LA ALTII

Datoria medie a englezului: 46.000 de euro Familiile din Marea Britanie au ajuns la limita capacitatii lor de indatorare, cu imprumuturi personale care s-au dublat in ultimii ani.

Potrivit unui raport PricewaterhouseCoopers, preluat de cotidianul „Daily Telegraph”, media datoriilor pe care le are un britanic ajunge la 33.000 de lire sterline, adica peste 46.000 de euro, din ipoteci, carduri de credit sau credite de consum. In 2000, media pe britanic era de doar 17.000 de lire sterline (23.800 de euro).

Raportul a fost realizat intr-o perioada in care familiile se pregatesc pentru Craciun, cand, mai mult ca oricand, britanicii de rand se afunda in datorii. O presiune si mai mare va fi inregistrata anul viitor, cand mai bine de 1 milion de englezi vor da piept cu dobanda variabila la creditele deja contractate. Acest lucru va insemna o crestere medie cu 140 de lire (196 de euro) a ratelor lunare. Cifrele date publicitatii la inceputul acestei luni arata ca numarul britanicilor care au intrat in faliment a crescut cu 2% in ultimile trei luni, ajungand la 15.000.

Pe toti ne apasa explozia creditelor. Cine e responsabil pentru situatia la care s-a ajuns? Asteptam comentariile dvs., in cadrul unei noi dezbateri EVZ.

DEZBATERE EVZ: Cine e responsabil pentru explozia creditelor?