Sute de angajați ai "Oil Terminal" Constanța au protestat astăzi, simultan, în fața Prefecturii județului și, la București, în fața Guvernului, cerând autorităților demiterea ministrului Energiei, Vlad Victor Grigorescu, acuzat că “în loc să țină cu statul el ține cu acționarul minoritar”. Ministrul ar intenționa să impună în CA al companiei de stat "Oil Terminal" doi reprezentanți care, până nu de mult, au fost ai acționarilor minoritari, obstrucționând astfel majorarea de capital.
În fața prefecturii Constanța, protestatarii au strigat lozinci împotriva ministrului Energiei, cerându-i demisia. Liderul cartel Alfa Constanța, Ion Caraignat, l-a acuzat pe ministru că se situează de partea acționarilor minoritari, Fondul Proprietatea și Fondul de investiții Broadhurst. Vlad Grigorescu s-ar opune majorării de capital propusă de Compania Oil Terminal pentru că în acest fel și acționarii minoritari ar fi obligați să contribuie cu câte 4 milioane de euro. Mai mult, la ședința AGA din 10 octombrie, ministrul ar dori să impună în CA, ca reprezentanți ai ministerului, persoane care până nu de mult au fost ai acționarilor minoritari. Unul din cei doi reprezentanți agreat de ministrul Energiei a fost membru al Fondului Proprietatea în conducerea companiei Oil Terminal, fiind înlăturat în urma protestelor salariaților după ce prezentase un plan de restructurare care prevedea concedierea a 300 de salariați. “Nu înțelegem ce se urmărește. Noi vrem majorarea de capital. Compania este de doi ani pe profit, crescând consistent, la fel și productivitatea. Salariații sunt mulțumiți, primesc lefurile la zi. Nu înțelegem de ce acest ministru vrea să distrugă Oil Terminal, o companie de stat, în care pacea socială funcționează”, au comentat protestatarii.
Protestatarii au înmânat o adresă prefectului de Constanța, Adrian Nicolaescu, în atenția premierului Dacian Cioloș. Pentru a nu da ochii cu presa, prefectul s-a baricadat în birou ordonând jandarmilor să închidă intrarea în prefectură. Protestele vor fi reluate mâine în fața guvernului, după ce astăzi sindicaliștii s-a întâlnit la București chiar cu ministrul Energiei, căruia i s-a explicat ce implică decizia lui de a numi în CA al Oil Terminal persoane care s-au judecat cu compania. La AGA din 10 octombrie, acționarii mici, “cuponarii”, se pregătesc să participe la ședință pentru a protesta în timpul lucrărilor.
“Oil Terminal” SA Constanța, companie a statului, cu 110 de angajați, este unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei specializat în operarea țițeiului, produselor petroliere și petrochimice lichide și a altor produse și materii prime în vederea import/exportului și tranzitului. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei care controlează 59,62% din capital, ceilalți acționari minoritari fiind Fondul Proprietatea cu 6,32%, Fondul de Investiții Broadhurst, cu 7,6%, restul, până la 100%, fiind persoane fizice.