Saftoiu, spionul-dandana

Directorul SIE si-a dat demisia dupa ce a facut in parlament doua gafe monumentale.

Directorul SIE, Claudiu Saftoiu, si-a dat ieri demisia din fruntea acestui serviciu secret, la mai putin de sase luni de la nominalizarea sa in aceasta functie de catre presedintele Traian Basescu.

Un apropiat al sefului statului, Saftoiu a recurs la acest gest dupa ce in presa a aparut stenograma discutiilor  de saptamana trecuta cu membrii Comisiei de ancheta a presedintelui, unde Saftoiu a facut doua gafe monumentale, demonstrand ca nu cunoaste legislatia care reglementeaza activitatea SIE.

El a declarat ca Serviciul intercepteaza telefoane pe teritoriul Romaniei in baza unor mandate solicitate Parchetului General. Raspunsul corect era: SIE nu are atributii in sensul interceptarii telefoanelor in tara, iar mandatele se emit de catre judecator.

Demisia a ajuns la Vacaroiu

Demisia sefului SIE a fost trimisa la parlament, insa ea nu a ajuns decat la presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Scrisoarea de demisie a lui Saftoiu va fi citita in plenul parlamentului intr-o viitoare sedinta comuna, sustin surse parlamentare. Dupa acest moment, conducerea legislativului ii va transmite presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il va informa ca a luat act de vacantarea postului de sef al SIE si ii vor cere sa faca o noua nominalizare.

Inainte de a-si prezenta demisia, seful SIE a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu. Potrivit unor surse din serviciu, seful statului i-ar fi sugerat lui Claudiu Saftoiu sa-si prezinte demisia, pentru ca prin declaratiile sale ar fi adus atingere imaginii SIE.

Tariceanu: SIE a ascultat ilegal telefoane

Premierul Tariceanu considera ca demisia lui Claudiu Saftoiu este o confirmare a faptului ca SIE a ascultat telefoane ilegal. „Comisia parlamentara a adus la suprafata un lucru care mi se pare extrem de ingrijorator. In Romania se asculta convorbirile telefonice de catre institutii care au sau n-au abilitarea, si in cazul acesta demisia domnului Saftoiu echivaleaza cu recunoasterea situatiei ca SIE a facut ascultari fara sa fie autorizat. E un lucru foarte grav”, a spus premierul.

El a adaugat ca la nivelul comisiilor parlamentare ar trebui sa se cerceteze daca exista si alte institutii care intercepteaza convorbiri telefonice in afara cadrului legal. 

In acest context, conducerile Senatului si Camerei Deputatilor au decis ieri infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta in legatura cu interceptarea ilegala a telefoanelor de catre SIE.

Infiintarea comisiei a fost ceruta de Dan Voiculescu, care a trimis saptamana trecuta doua scrisori parlamentului. Acesta reclama faptul ca in urma audierii lui Claudiu Saftoiu la comisia „Felix” a rezultat ca SIE si posibil alte servicii intercepteaza ilegal convorbiri telefonice.

Reactii

Partidele nu l-au crutat dupa demisie

Demisia lui Claudiu Saftoiu a fost aplaudata de toti liderii politici, iar comentariile acestora au fost necrutatoare. Pana si Emi Boc, liderul PD, a comentat ca a fost „o decizie responsabila”.

Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL: „Fata de gravele incalcari ale drepturilor omului pe care SIE le-a facut, e un gest minimal. Cred ca Claudiu Saftoiu ar trebui sa se retraga intr-o pestera si sa nu mai auzim de el vreo 10 ani”.

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: „Este singurul act intr-adevar profesional pe care l-a facut directorul SIE”.

Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD: „Claudiu Saftoiu a demisionat de frica rezultatelor pe care le-ar fi putut avea comisia de anchetare a interceptarilor telefonice ilegale”.

Dan Voiculescu, presedinte PC: „Este un gest de normalitate, dar nu rezolva problema interceptarilor ilegale”.

Capcane puse de parlamentari

O prada prea usoara pentru comisia „Felix”

Fostul director al SIE, Claudiu Saftoiu, a fost o „prada” usoara pentru membrii comisiei „Felix”. Stenograma publicata de „Adevarul” demonstreaza ca membrii ei l-au „incurajat” sa faca gafele amintite. Imbiat de parlamentari, Saftoiu a raspuns de trei ori ca in baza unor mandate solicitate Parchetului General. Totodata, fostul director al SIE a recunoscut ca SIE dispune de aparatura proprie de interceptare. Reproducem cele mai importante pasaje ale discutiilor.

Serban Nicolae (PSD): „Stiti cumva daca SIE efectueaza asemenea interceptari de convorbiri telefonice pe teritoriul Romaniei, ale unor cetateni romani sau straini?”. Claudiu Saftoiu: „Pot sa spun ca, in toata perioada anului trecut, dupa stiinta mea, inca o data, interceptarile pe care SIE le-a solicitat au fost facute cu acordul expres al procurorului general al Romaniei si nu au avut tangenta, ca rezultate, cu demnitari romani”.

Mihai Tudose (PSD): „Faceti interpretari avand ca subiecti persoane cetateni straini care actioneaza pe teritoriul Romaniei. Aveti tehnica proprie de interceptare?”. Claudiu Saftoiu: „Da. As dori sa fiu foarte explicit, daca se poate. Aceasta tehnica de interceptare are, intai de toate, rolul de a crea o protectie contrainformativa in propriul sistem si, mai apoi, rolul de a pune sub urmarire si monitorizare, cu acordul Parchetului General, persoanele banuite si suspectate de actiuni infractionale pe teritoriul Romaniei. Aceasta reprezinta un instrument cu care SIE nu se joaca! Si, in acest sens, nicio interceptare solicitata organelor in drept nu se face decat asa”.

George Scutaru (PNL): „Puteti sa-mi spuneti, in cazul interceptarilor, care este procedura legala la care apeleaza SIE pentru realizarea acestor interceptari, prin tehnica proprie”. Claudiu Saftoiu: „Se face o solicitare scrisa la procurorul general al Romaniei”.

George Scutaru: „Si in baza mandatului eliberat de procurorul general SIE realizeaza interceptarile prin tehnica proprie, nu?”. Claudiu Saftoiu: „Da”.

George Scutaru: „Atunci cum se explica, domnule director, ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, autoritatea unica de interceptare este SRI, ce este un fel de „prestator de servicii” care realizeaza aceste interceptari, in baza solicitarilor pe care le primeste de la toate serviciile, celelalte institutii care au nevoie de informatii pe baza interceptarilor cu mandatele asigurate? Nu vi se pare ca este totusi o contradictie cu cadrul legal in vigoare?”. Claudiu Saftoiu: „Nu mi se pare. Atata vreme cat SIE cere unei autoritati, unei instante, altele decat ea insasi, autorizarea si mandatul de interceptare, este in perfecta legalitate. Faptul ca alte autoritati informative dispun de aceste posibilitati de interceptare, atata vreme cat, pentru aceste tipuri de interceptari de care am vorbit pana acum, se cere expres, obligatoriu si intotdeauna mandatul procurorului general, eu, unul, nu vad nicio incongruenta”.

George Scutaru: „Si in alte situatiiÉ Deci, asa cum SIE, pe baza mandatului, folosind tehnica proprie, aveti cunostinta daca si alte institutii din sistemul national de siguranta nationala folosesc acelasi procedeu ca si dumneavoastra? Deci, intercepteaza cu tehnica din dotare, in baza mandatului obtinut de procurori?”. Claudiu Saftoiu: „Probabil ca da. Eu vorbesc de SIE”.  (Ilinca Istrati)

Mandatul cel mai scurt

Tranzitie esuata spre lumea secretelor

Claudiu Saftoiu (39 de ani), unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui Basescu, iese din scena dupa un mandat de numai cinci luni si 16 zile la conducerea SIE, cel mai scurt din istoria serviciului de spionaj extern. Cea mai mare dificultate? „Prima este ca nu vin din lumea spionilor”, spunea recent Saftoiu, intr-un interviu pentru „Academia Catavencu”. „Un civil incurabil”, el marturisea ca are inca dificultati in a invata „un alfabet al modului de a gandi despre ceea ce poti tu sa faci si despre ce faci, modul de operare, locurile de actiune, ca spion”. Reflexe de gandire pe care recunostea ca nu le are „inca”.

Jumatate de an

Secundat in mandatul sau de un general, Silviu Predoiu - creditat si el, anul trecut, cu sanse la sefia SIE - Saftoiu s-a retras de la conducere dupa ce le-a vorbit parlamentarilor despre interceptarile pe care le face serviciul de spionaj. Afirmatiile lui au starnit o furtuna politica, intrucat legea nu da voie SIE sa asculte telefoanele, iar mandatele nu le dau procurorii, cum spunea el, ci judecatorii. Seful SIE si-a rectificat ulterior declaratiile, dar era prea tarziu.

Inainte de a prelua sefia spionilor, Saftoiu a fost consilier pe probleme politice la Cotroceni, urmand, in aceasta perioada, cursuri de pregatire militara si de securitate in SUA, Germania si Romania. Tranzitia lui spre lumea secretelor a esuat in mai putin de jumatate de an. Timp in care Saftoiu, un fost jurnalist, a facut doar un singur titlu de pagina intai, atunci cand a intervenit pentru repararea drumului de la Soveja, unde, intamplator, isi construia casa.

PREDECESORI

Demisii cu cantec

> Gheorghe Fulga (2001-2006). Omul PSD, a demisionat in urma fugii lui Omar Hayssam. > Catalin Harnagea (1997-2000). Numit de CDR, a plecat dupa pierderea alegerilor. > Ioan Talpes (1992-1997). Provenit din PDSR, a demisionat dupa pierderea alegerilor. > Mihai Caraman (1990-1992). Spion anti-NATO in vremea lui Ceausescu, a fost numit sef SIE dupa Revolutie. A fost inlocuit la presiunile Aliantei Nord-Atlantice.