Cristi, ultras: "Să nu se bucure Ponta. Nu am ieşit să facem revoluţie pentru el" | VIDEO

Piețele marilor orașe din țară au fost umplute, în ultimele patru zile, de pensionari, activişti, politruci, revoluţionari profitori, jandarmi, studenţi sau chiar gură-cască, alături de huligani. Cristi e un ultras: "Să nu se bucure Ponta. Nu am ieşit în stradă să facem revoluţie pentru el". Cristi vrea doar să poată aprindă torţe pe stadioane.

Ieri seară, Cristi era sigur că de data asta nu mai scapă de jandarmi. Spune că e fix targetul forţelor de ordine: e tuns scurt, are barbă şi poartă o haină cu glugă. Duminică noaptea a participat la protestele din zona Cocor - Piaţa Unirii, alături de un grup de prieteni ghinionişti. Pe trei i-au săltat jandarmii şi i-au dus la poliţie.

"Au primit câte 500 de lei amendă fiecare şi i-au plimbat pe la trei secţii, că în niciuna nu mai era loc de reţinuţi", povesteşte Cristi.

Tânărul din Bucureşti susţine că a ieşit să protesteze faţă de atitudinea tuturor politicienilor: "Să nu se bucure Ponta. Nu facem revoluţie pentru el. Din contra, este o mişcare anti-politică".

"Te trezeşti că dai cu piatra"

Pe traseul Universitate - Piaţa Unirii, ultrasul a văzut la protest tot felul de oameni. Susţine că majoritatea aveau până în 30 de ani, "erau rockeri, cu plete, ultraşi, aşa ca mine, copii, oameni simpli şi cocalari din Centrul Vechi". Când a început ploaia de pietre, el era în dreptul magazinului Cocor. Cu toată bolta de bolovani deasupra capului, ultrasul declară că mişcarea n-a degenerat în violenţă: "Ar fi degenerat dacă apărea Ponta şi spunea că e mitingul lui. Eu n-am plecat de acasă cu gândul să iasă cu bătaie. Şi sunt sigur că sunt mulţi ca mine. Dar există o psihologie a maselor. Eşti calm, mergi acolo să protestezi paşnic şi te trezeşti că arunci cu piatra".

De ce au izbucnit violenţele

Cristi a explicat, pentru EVZ, de ce s-a ajuns la violenţe în Piaţa Universităţii: "În ultimii patru ani s-au acumulat nişte frustrări. Zeci de mii de suporteri au fost transformaţi într-o pătură marginală a societăţii din cauza unor cazuri izolate, cum a fost cel de la Ploieşti. Suntem discriminaţi. Suporterii români nu sunt huligani".

Ultrasul este supărat că mişcările de pe stadioane au fost înăbuşite fără nicio explicaţie. O furie l-a luat şi când legea materialelor pirotehnnice a intrat în vigoare: "E scandalos. Să dai între doi şi patru ani de închisoare pentru cel care foloseşte în scopuri non-violente materiale pirotehnice. Adică eu nu pot să aprind o torţă pe stadion. Au omorât orice spirit ultras în România".

Un alt lucru pe care îl reclamă suporterul este faptul că statul investeşte mai mult în forţe de represiune decât în educaţie. Legea sănătăţii, despre care s-a spus că a mobilizat oamenii în stradă, este o necunoscută: "Da, poate fi un pretext sau un context. Dar cine naiba a citit legea aia? Nouă nu ne lipseşte contextul pentru astfel de mişcări. Ne lipseşte victoria".

Totuşi, Cristian şi prietenii lui nu speră să câştige ceva din revoltele de stradă. Vor doar să-şi defuleze frustrările. Un singur lucru a avut de învăţat: "Am plecat pe la 12 noaptea. Nu e bine să rămâi printre ultimii la acţiuni de genul ăsta". CITIȚI ȘI:

  • ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"
  • ZIUA A PATRA. Jandarmii ocupă poziții în Piața Unirii
  • Dincolo de baricadă cu reporterii EVZ
  • Opoziţia şi ultraşii transformă protestele în violenţe!
  • Filmul bătăilor și imaginile surprinse de fotoreporterii Evz
  • Priveliște ca după război. Centrul Capitalei a fost vandalizat. Huliganii au spart magazine și bănci| VIDEO