"Să dispară mafia, nu ne luați tradiția!" | VIDEO

"Să dispară mafia, nu ne luați tradiția!" | VIDEO

Zi rece, cu ploaie măruntă în București, perfectă parcă pentru un protest al unor oameni care petrec majoritatea zilelor anului la peste 1.500 de metri altitudine. Oieri cu tradiționalele șube sau, dimpotrivă, cu geci de piele și cămașă albă s-au adunat astăzi în fața Autorității Sanitar-Veterinare din București, pentru a protesta împotriva desființării piețelor țărănești. Deși nu s-au bucurat de sprijinul "fraților" de la Sindicatul Crescătorilor de Taurine, manifestația a strâns pe strada Negustorilor din București 150-200 de oameni, "înarmați" cu o portavoce și zeci de tălăngi.

În mijloc, doi măgari abătuți și un om rotunjior agitând un cap de berbec. Guvernul "întoarce spatele" ciobanilor

"Statul român descurajează producătorii autohtoni. Sunt interese pentru cedarea pieței românești către agenți externi", se teme Nechifor Ionică, președinte al Asociației de Ovine și Caprine Moldoovis. Principalul motiv al protestului este contestatul decret 111, din 20 decembrie 2008, prin care statul desființa piețele țărănești și lăsa ciobanii cu brânza în butoaie, fără oportunități practice de desfacere.

"Omul este obișnuit să guste brânza de la tarabă. Noi suntem de acord cu ambalarea și etichetarea, dar ea să se facă la lot, nu la cantități mici. Totuși, mai întâi de toate, trebuie redeschise piețele către producători", completează Ionică. Acesta își amintește de un moment din 2008, de la o întâlnire a producătorilor de brânză din Germania. "Standul României a fost cel mai vizitat. Îmi amintesc că și prim-ministrul de atunci (n.r. Tăriceanu) a fost încântat de acest episod".

"Vindem brânză naturală, nu cu E-uri pe tarabă" În spatele său, ciobanii strigă "Să dispară mafia, nu ne luați tradiția" și "Noi suntem ciobani de oi, nu vă bateți joc de noi". Omul rotofei se urcă pe măgar, spre deliciul fotografilor din jur.

Un alt reprezentant al Asociației Crescătorilor de Ovine, dobrogeanul Marian Valentin, amenință că, în cazul unei amânări a rezolvării situației, săptămâna viitoare se va organiza un miting de proporții la sediul Guvernului. La negocierile de la ANSVSA au intrat șase reprezentanți ai oierilor.

Valentin face și o comparație pertinentă între brânza "din magazine" și cea ciobanilor care vând în piețe: "De calitate nici nu mai spun, dar gândiți-vă la preț. În magazine, brânza se vinde cu 200-300 de mii (n.r. 20-30 lei), iar la tarabă costa doar 150 de mii". Spre sfârșitul protestului, care a blocat strada sus-numită câteva ore bune, ciobanii strigau poate cea mai inspirată lozincă a zilei: "Vindem brânză naturală, nu cu E-uri pe tarabă".

Citiți și: Ciobanii protestează în Capitală

Ne puteți urmări și pe Google News