Sa combatem deficitul cu investitii in strainatate

Deficitul comercial a atins cote ingrijoratoare, sustine Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei".

In perioada ianuarie-martie 2007, a fost inregistrat un deficit comercial de 13,701 miliarde de lei (peste  patru miliarde de euro), potrivit Institutului de Statistica. Solutia pe care o recomanda ministrul pentru scaderea deficitului este cresterea investitiilor in strainatate.

EVZ: Cum apreciati deficitul comercial din primele trei luni ale anului? Varujan Vosganian: Este o situatie destul de critica a deficitului comercial si, in consecinta, a deficitului de cont curent si se datoreaza unei suite de patru factori.

Este vorba despre marfurile care nu se produc in Romania, cum ar fi cafeaua si bumbacul, strategiile amanate care ar fi redus importurile de energie, strategiile gresit aplicate (importuri mari de carne de porc si pasare) si strategiile care nu au fost inca intreprinse, cum ar fi stimularea productiei de bunuri tehnologice.

In 2006, am avut un deficit comercial de aproape 15 miliarde de euro. Care au fost tarile care au detinut cea mai mare pondere in valoarea deficitului? Am avut intre 3 si 4 miliarde de euro deficit cu Federatia Rusa, cel putin 2-2,5 miliarde de euro cu China si, probabil, restul cu UE. Cu Rusia e din cauza importurilor de gaz. Cu China se datoreaza deficitului de productivitate, iar cu Uniunea Europeana e din cauza lohnului care ne aduce exporturi, dar si importuri, precum si din cauza deficitului de natura tehnologica.

Care este cea mai importanta parghie pe care va bazati pentru reducerea deficitului? Principala solutie o reprezinta investitiile. Romania trebuie sa inceteze sa aiba viziunea unei tari care doar trebuie sa atraga investitii. Trebuie sa ne gandim cum sa scoatem din tara productia, cum sa facem investitii, cum sa ne promovam. Romania poate deja investi in strainatate. Firmele romanesti se pot implica in proiecte de explorari geologice, constructia de retele de conducte de gaz.

CURS

Inca trei ani de intarire a leului Trendul de apreciere a monedei nationale va continua in urmatorii doi-trei ani, chiar daca ritmul va mai incetini, estimeaza Varujan Vosganian. Potrivit ministrului, evolutia cursului de intarire a leului a generat, anul trecut, un aflux de euro pe piata romaneasca.

Astfel, trei miliarde de euro au intrat in tara, in 2006, prin transferurile muncitorilor romani in strainatate, iar investitiile straine au adus in Romania nu mai putin de noua miliarde de euro. Pentru anul in curs, ministrul economiei si finantelor se asteapta la noi intrari de euro prin fondurile speculative, dar si prin intermediul fondurilor structurale.