Internet Research Agency, fabrica de știri false a Rusiei pentru destabilizarea minților slabe din Occident, inclusiv România, susține jurnalistul Radu Tudor pe blogul său personal.
El face trimitere și la presa franceză care, după ce președintele Macron a avertizat că Rusia va continua să submineze democrațiile, a prezentat fabrica de troli a lui Vladimir Putin, o uzină a dezinformării care lucrează la foc continuu.
Revista Le Point descrie o clădire cenușie cu trei etaje din Sankt Petersburg. Zi și noapte, sute de tineri stau aici în fața computerelor. Misiunea lor: să inunde rețelele sociale cu știri false. Aici își are sediul agenția oligarhului rus Evgheni Prigozhin, de 58 de ani, un apropiat al lui Putin, scrie Radu Tudor.
Agenția are obiective mărețe, căci trebuie să se ridice la nivelul titlului de glorie pe care și l-a făcut, anume acela de a fi interferat în procesul electoral pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și apoi în alegerile pentru camera Reprezentanților, doi ani mai târziu. Se estimează că agenții ruși ar fi postat zeci de mii de mesaje prin intermediul conturilor false, cu scopul de a influența decizia unui număr de 120 de milioane de alegători.
Cuvântul de ordine în această ”uzină a trollilor” este unul singur: Productivitate. Mărturii ale unor foști recruți spun că un astfel de individ lucrează uneori 12 ore pe zi, cu o singură oră de pauză. Odată așezat în fața computerului, angajatul, cu un singur click, află tema cea mai populară la momentul respectiv.
Potrivit fișei postului el trebuie să posteze cel puțin 135 de comentarii pe zi, de 200 de semne fiecare. Nu se poate trișa, întrucât, până când lungimea minimă nu este atinsă, textul rămâne în roșu și există supraveghetori care urmăresc, peste umăr, ce face angajul respectiv.
Se lucrează în ritm alert, mai ales că salariile nu sunt mici (peste 1000 de euro pe lună), pentru un post care în fond nu necesită o calificare specială. În plus, se pot acorda și bonificații de 30%, pentru postările care primesc cele mai multe interacțiuni. Dar și amenzi, dacă punctul de vedere pro-rus nu are câștig de cauză, notează Le Point.
Potrivit radu-tudor.ro, influența masivă a troll-ilor Rusiei se face simțită în special în mediul online și în România. ”Teorii elucubrante, conspirații, contestarea valorilor democratice, a științei, medicinei, stimularea unui fals naționalism pentru obținerea de sentimente anti-occidentale, suveranismul în sensul dezicerii de tradiția istorică europeană a țării noastre, retorică anti-străini, campaniile anti-vaccinare, prostirea în masă cu surse neverificate, dar preluate pe larg – toate acestea și multe altele fac parte din războiul hibrid orchestrat de Kremlin prin IRA dar și alte vehicule mult mai periculoase, precum Fancy Bear (APT 28).
Rezultatul îl vedem, el este un succes parțial pentru intelligence-ul rus: idioții utili anti-occidentali s-au înmulțit văzând cu ochii în ultimii 5 ani, în SUA și Europa”, concluzionează jurnalistul Radu Tudor.