S-au dat amenzi record. Ordonanța Militară, tradusă pentru toți. Ce putem face și ce nu

Restricții circulație. Sursa foto EVZ

Amenzile pentru nerespectarea Ordonanței Militare 3 au fost majorate de vineri și ajung la sume cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, polițiștii au depistat 33.484 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.089.939 de lei.

În ultimele zile au existat tot felul de discuții legate de Ordonanța Militară 3, care instituie o serie de interdicții de mișcare pentru români.

Una dintre întrebările legate despre deplasarea la locul de muncă, este legată de navetiștii care lucrează în alte județe sau în alte orașe, deci cele de domiciliu. Răspunsul polițiștilor este simplu, puteți merge la locul de muncă dacă aveți asupra dvs. adeverința de la angajator sau declarația pe proprie răspundere, completată corespunzător dar și legitimația de serviciu.

Dacă aveți un părinte sau o rudă bolnavă care are nevoie de ajutorul dvs, puteți merge din localitatea și județul de domiciliu în localitatea și județul de domiciliu al aparținătorului, cu condiția ca aceste deplasări să nu devină o rutină. Cu alte cuvinte, dacă mergeți pentru acest motiv în alt județ, atunci trebuie să rămâneți acolo, scopul deplasării fiind acela de a ajuta o rudă bolnavă, și nu de a o vizita.

Vizitele la medic sunt permise, etapizat. În prima fază, polițiștii vă recomandă să luați legătura cu medicul de familie, în prima fază telefonic, după care, dacă situația o impune vă puteți deplasa la cabinetul acestuia pentru consultație. De aici, vă puteți deplasa la medicul specialist indicat de medicul de familie, cu un bilet de trimitere, dar înainte de a ieși din casă trebuie să completați declarația pe proprie răspundere că mergeți la medicul specialist. Pentru cazurile urgente se recomandă să sunați la 112 și să așteptați sosirea ambulanței.

O altă prevedere care a stârnit multe discuții se referă la deplasarea oamenilor pe lângă domiciliu, pentru a face activități sportive. Polițiștii spun că cetățenii nu au voie să meargă decât în jurul casei sau blocului în care locuiesc. Nu sunt permise deplasările în parcuri și nici activitățile fizice comune. Ca un reper de timp, polițiștii clujeni spun că ar trebui să ne încadrăm într-o distanță de mers la cinci minute de casa și retur.

Plimbatul animalelor de companie trebuie să se facă, la fel, în jurul locuințelor și nu la kilometri distanță de aceasta. În plus, scuza cu plecatul la medicul veterinar nu poate fi o primită de oamenii de legii, decât în cazuri dovedite, fie cu bonul fiscal, fie cu carnetul de sănătate al animalului de companie care trebuie vizat la zi.

Pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 16 ani, declarația se completează de unul dintre părinți sau de reprezentantul legal, acesta urmând a fi însoți în permanență de un adult, pe tot timpul deplasării. Mai mult, minorii cu vârste între 16 și 18 ani pot completa singuri acele declarații, și pot umbla singuri pe stradă, dar cu respectarea strictă a condițiilor de deplasare.

Trebuie avut în vedere că amenzile care sunt aplicate pentru cei care nu respectă prevederile legale sunt destul de aspre și pot ajunge de la 2.000 de lei la 20.000 de lei. „Sunt avute în vedere în special contravenţiile săvârşite împotriva măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, iar pentru cei care nu respectă reglementările adoptate în acest sens, contravenţia se amendează cu o sumă cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice, valoarea acestei amenzi este cuprinsă între 10.000 şi 70.000 de lei”, a declarat Ionel Dancă, cancelarul Guvernului.