S-a stins îngerul copiilor. Părintele pediatriei, profesorul Marin Burlea a murit cu gândul la micuții lui pacienți. Lumea medicală e în doliu

Durere fără margini astăzi, 26 septembrie, când profesorul Marin Burlea, de la Spitalul Județean Iași, numit și „îngerul copiilor” și-a dat ultima suflare, în urma unei boli chinuitoare.

Profesorul și-a dedicat viața copiilor bolnavi și i-a tratat prin metode atipice, dar eficiente. Mai mult, medicul deseori mergea în zone defavorizate pentru a acorda o șansă micuților care păreau de nesalvat.

În urmă cu ceva timp, doamna Georgeta Burlea, soția marelui medic a povestit întâmplările care l-au format pe cel care acum este plâns de copii și de părinții acestora, de cei care au găsit o șansă la viață în ajutorul profesorului, cât și de cei care i-au fost colegi și l-au cunoscut: „În iarna anului 1990, renumitul muzician ieșean, Bujor Prelipcean, prieten bun cu Fernand Iaciu, prim violoncelist la Opera din Lille, facilitase o colaborare între Asociația Franco-Belgiană și Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași. Dorind să aibă o echipă de cadre medicale pregătite profesional, dr. Marin Burlea, director al Spitalului de Copii la acea vreme, a preferat ca, în locul unor produse materiale pe care francezii urmau să le doneze spitalului, să fie finanțate în jur de 40 de stagii de specializare în Franța, la Lille, pentru 20 de doctori din toate specializările și pentru 20 de asistente. De asemenea, în anul 1994, Spitalul de Copii nu avea chirurg plastician. Doctorul Marin Burlea a întreprins toate demersurile către Univesitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Spitalul de Urgențe pentru înființarea unei secții de chirurgie plastică și reconstructivă infantilă. Tot în acea perioadă, dr. Marin Burlea a inițiat un proiect de construcție a unei policlinici de specialitate a Spitalului de Copii, la parterul blocului vecin Spitalului „Sf.Maria”, astfel încât, medicii specializați în Franța să acorde consultații în regim ambulatoriu. Nici până în acest moment nu au fost descoperite acele persoane care, pe timp de noapte, spărgeau zidurile construite în timpul zilei. Se vehiculau, la acea vreme, zvonuri conform cărora medicul Burlea își face policlinică particulară. Din fericire, trecând peste toate aceste greutăți și situații neprevăzute, în 1992, Policlinica era deschisă”.

Fetita hrănită doar cu pufuleți (foto) a fost salvata cu mari eforturi de Prof Burlea. Așa arăta după câțiva ani:

 

Prof.dr. Marin Burlea s-a născut în comuna Vidra, județul Ilfov. Datorită admirației pe care i-o purta unchiului său, chirurgul Alexandru Burlea, a ales să urmeze cursurile Liceului „Mihai Eminescu” din Iași, încurajat fiind de mama sa, cea care a văzut în el o speranță și a insistat pe lângă cumnatul său să îl ajute să facă un liceu bun. Dorința de a deveni medic și-a cultivat-o din fragedă pruncie, impresionat fiind de medicul pediatru. Dorința s-a transformat în realitate odată cu admiterea la Facultatea de Medicină, specializarea Pediatrie, iar din 1967, anul în care a devenit student, drumul i-a fost greu, lung, anevoios, cu speranțe minime la început și sacrificii imense.

Prof. Marin Burlea, alături de cei doi copii ai săi, conf. dr. Anamaria Ciubara și dr. Lucian Burlea.

Soția lui, dr. Georgeta Burlea, i-a fost mereu un sprijin în găsirea soluțiilor pentru copiii chinuiți de soartă.

„Am avut un noroc imens în viață! Am bifat toate obiectivele pe care le-am avut proiectate în minte!”, a spus, la un moment dat, îngerul copiilor. Scopul său a fost mereu să salveze. Cele mai cunoscute cazuri sunt „fetița hrănită cu pufuleți”, „copilul salvat cu ciocolată” și fata care la 18 ani cântărea doar 16 kg”.

Dumnezeu să-l odihnească și să ofere familiei alinare!