S-a încheiat povestea legendarei arene Rapid. Locul unde jucătorii au fost alergați pe șinele de cale ferată

Celebrul stadion din Giulești, casa rapidiștilor, va deveni istorie. Mâine, „alb-vișiniii” vor disputa ultimul meci pe arena „Valentin Stănescu”, și vor întâlni Modelu, în liga a 3-a.

Oficialii clubului vor organiza o festivitate la care vor participa jucători care au marcat istoria echipei din Grant, iar pe un ecran gigant vor fi proectate imagini memorabile din trecutul Rapidului. Arena va fi refăcută din temelii, va avea o capacitate de 14.000 de locuri și va face parte din programul Euro 2020.

 

Arena a fost inaugurată de Carol al II-lea

Stadionul Rapidului va fi pus la pământ și va avea acceași soartă ca și cel al rivalilor de la Steaua. În Giulești, bazele arenei au fost puse în 1936 și inaugurarea a fost consemnată la data de 10 iunie 1939. A fost un eveniment ce a marcat la vremea respectivă și 70 de ani de la punerea pe șine a primului tren în România. La ceremonie a participat și Regele Carol al II-lea. Arena a cunoscut multe frământări de-a lungul timpului, la fel cum agitată a fost și existența echipei pe care a găzduit-o. A avut forma unei potcoave și a fost lipsită de peluza din stânga tribunei oficiale.

Stadionul a devenit complet în 1996, atunci când a început construcția celei ce avea să se numească „peluza Nicolae Văcăroiu”. Și asta pentru că fostul prim-ministru a fost cel care a ajutat la „finisarea” arenei. La început, ultrașii rapidiști își dădeau întâlnire la tribuna a II-a. Ulterior s-au mutat în peluza cea nouă.

Alergați pe șine de propriii suporteri

Legendar a rămas episodul petrecut în 1977, atunci când, supărați pentru că Rapid retrogradase în „B”, suporterii au intrat pe gazon, pentru a le aplica o corecție jucătorilor. Speriați, fotbaliștii au luat-o la fugă prin deschizătura potcoavei și au început să alerge pe calea ferată, în direcția Buftea. O altă întâmplare memorabilă s-a consumat în 2001. Giuleștenii jucau acasă cu PSG, în primul tur al Cupei UEFA și aveau șanse de calificare, pentru că în tur remizaseră la Paris, scor 0-0. În prelungirile confruntării, la puțin timp după ce oaspeții au deschis scorul, instalația de nocturnă de pe „Valentin Stănescu” s-a stins. Pentru că meciul n-a mai fost reluat, rapidiștii au pierdut la „masa verde”.

 

Fernandez a fost șocat de ce-a trăit în Giulești

Luis Fernadez, antrenorul parizienilor, a spus după acel meci că n-a trăit în viața lui așa ceva. Francezul se plângea că devenise ținta câtorva pungi cu urină, aruncate de suporterii de la tribuna 1.

 

Coșmarul de-a fi adversar în Giulești

Pentru adversarii Rapidului, prezența în Giulești era un coșmar. O țintă vie a fanilor „alb-vișinii” era Meme Stoica, managerul general al Stelei, care era înjurat, scuipat și atacat cu diverse obiecte. Oficialul nu rămânea mai prejos și știa să-i provoace pe rivali. În 2008, meciul Rapid - Steaua a fost întrerupt, după ce Alexandru Deaconu a constatat că Florin Lovin a fost atacat cu o brichetă. „Roș-albaștrii” au câștigat confruntarea la „masa verde”.

Nici jurnaliștii nu aveau viață ușoară în Giulești, pentru că de multe ori își găseau locurile ocupate de suporterii rapidiști și erau nevoiți să se așeze pe unde apucă.

În urmă cu câțiva ani, fostul arbitru Anton Heleșteanu, oficial al formației ASA Târgu Mureș la acea vreme, a fost trimis în tribune, din cauza protestelor. Conducătorul ardelenilor a urcat la tribuna 1 a stadionului „Valentin Stănescu” și a fost lovit violent, cu pumnul de un suporter.