Curiosity, roverul trimis de NASA pe Marte în august 2012, împlinește astăzi un an marțian de când se află pe Planeta Roșie - potrivit timpului local, echivalent cu 687 de zile pământene.
Una dintre descoperirile majore făcute de Curiosity pe Planeta Roșie a fost un crater în care a existat un lac cu apă dulce, relatează Agepres.
În urma analizei unor mostre prelevate din două roci sedimentare din argilă (argilit) s-a demonstrat că pe acest sit a existat în trecut un lac cu apă dulce care oferea condițiile necesare apariției vieții. Rocile analizate conţineau urme de carbon, hidrogen, oxigen, azot şi sulf şi "furnizează condiţii ideale pentru o viaţă microbiană elementară"
Acest lac cu apă dulce exista pe Marte într-o perioadă în care alte zone ale planetei erau aride sau acoperite de mici ochiuri de apă acide și sărate, improprii vieții. Acest lac ar fi putut oferi condiții propice vieții unor clase de microorganisme care se hrănesc prin descompunerea rocilor, organisme denumite chemolitoautotrofe și care sunt răspândite pe Pământ în peșteri și în jurul izvoarelor hidrotermale de pe fundul oceanelor, conform NASA.
Curiosity a ajuns pe Marte pe 6 august 2012 pentru a analiza peisajul și geologia planetei roșii. Roverul a fost trimis de NASA pentru a evalua dacă pe Planeta Roșie sunt condiții prielnice pentru viață.