Grupul Vulcan a inaugurat prima stație LNG și BioLNG din România la Pecica, în județul Arad. Această nouă stație este un prim pas pentru un transport de mare tonaj mai curat și mai sustenabil. Se dorește o contribuție concretă la decarbonizarea transportului greu și comercial din România.
Conform comunicatului de presă, această stație marchează începutul unei strategii importante. Grupul Vulcan își propune să creeze un coridor de stații LNG și BioLNG pe teritoriul României. În plan sunt alte două stații: una în București, într-o locație OMV Petrom – partenerul lor pentru dezvoltarea LNG și BioLNG – și alta în Constanța, în portul de la Marea Neagră.
Prima stație LNG și BioLNG din România
Evenimentul de inaugurare a reunit reprezentanți ai Guvernului României, ai Parlamentului, ai Ambasadei Italiei în România, Consiliul Județean Arad, Primăria Pecica și Federația Patronală Petrol și Gaze. Proiectul beneficiază și de parteneriate strategice cu Iveco, Scania și Volvo. Autovehiculele acestor companii, dotate cu tehnologii avansate și eficiente, susțin decarbonizarea transportului greu. BioLNG, în special, permite reducerea totală a emisiilor de CO₂, contribuind astfel la un transport mai verde.
„Prin această investiţie, Grupul Vulcan crede ferm în potenţialul României. Ţara este un hub logistic important la nivel european şi, prin urmare, nu putea lipsi o reţea de staţii LNG şi Bio-LNG pe teritoriul său. România va fi, de asemenea, un punct de referinţă pentru producţia de biometan lichid şi gazos pentru Europa de Sud-Est, datorită marii cantităţi de materie primă agricolă care permite producţia de biometan gazos şi lichid,” a declarat Costantino Amadei, Director General al Vulcangas România.
Recent, Grupul Vulcan a aderat la Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG). Această inițiativă are rolul de a sprijini decarbonizarea și de a stimula utilizarea resurselor regenerabile în energie și transport.
„Deschiderea acestor staţii de alimentare este în conformitate cu intrarea în vigoare a regulamentului ETS2, prevăzut pentru anul viitor, cu activităţi de monitorizare şi raportare a emisiilor.
Acest regulament introduce un sistem de tranzacţionare a cotelor de emisii pentru transportul rutier şi alte sectoare, având scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Iniţiativa noastră anticipează aceste cerinţe, oferind soluţii energetice sustenabile în conformitate cu viitoarele reglementări europene”, a mai spus Amadei, potrivit Bursa.
Investiții pentru un viitor sustenabil
Stațiile LNG și BioLNG reprezintă un pas semnificativ pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transport.
La eveniment a participat și Dragoș Gâdoiu, CEO al Transpeco Logistics&Distribution SA, liderul pe piața transportului de produse petroliere. Compania are capital integral românesc. Reprezentanții Transpeco au anunțat că, în viitorul apropiat, intenționează să achiziționeze mai multe autovehicule care funcționează pe bază de LNG.