S-a deschis prima piaţă a fermierilor autohtoni în Bucureşti

Situată la marginea Capitalei, aceasta se vrea a fi pilotul unui proiect prin care românii să poată cumpăra produse 100% naturale, la preţuri mai mici.

Federaţia producătorilor agricoli Agrostar, împreună cu Primăria Sectorului 1, a lansat un proiect-pilot prin care fermierii autohtoni să-şi poată vinde produsele la un preţ mai mic fără să fie împiedicaţi de samsari. Prima piaţă de acest fel a fost deschisă în Bucureştii Noi, chiar pe Strada Pieţei. Acest nou start vine după ce proiectul cu pieţe volante a eşuat lamentabil şi aşa-zisul parteneriat cu hipermarketurile prin care producătorii locali să aibă un loc al lor de vânzare nu s-a materializat.

„În noua piaţă, preţurile sunt mai mici cu 10%, produsele sunt naturale. Aici nu poate vinde decât un producător care este la mine în asociaţie sau în una afiliată. În curând vom aveam fructe şi legume din comuna Matca, Galaţi, brânză şi produse din carne din Sibiu şi Braşov, miere de la apicultori din Teleorman”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.

Măsura de a permite accesul numai vânzătorilor din asociaţiile afiliate a venit pentru a preveni intrarea samsarilor în piaţă. „În prezent, oricine poate face rost de un cerficat de producător şi să vândă”, mai spune şeful producătorilor. Pentru început, nu sunt decât 50 de tarabe, care urmează să fie ocupate zilele viitoare. Dacă piaţa aceasta va avea succes, altele se vor deschide şi în restul Bucureştiului.

„Sănătate curată”

Nicolae Arişanu este un crescător de ovine din Braşov care a venit cu tot felul de soiuri de brânză pentru a le vinde la Bucureşti. „Azi mi-a mers bine. Spre deosebire de alţii, eu vând brânză naturală, nu făcută cu lapte praf, apă şi cheag, ca mai apoi să o vând ca brânză feta”, ne-a spus braşoveanul. Telemeaua de oaie o dă cu 18 lei/kg, în timp ce caşul afumat costă 20 de lei.

Valerica Mihăilescu a venit cu vinuri tocmai din zona Pietroasele. Şi Pelinul, dar şi Merlotul vândute de aceasta le „simţi cum alunecă pe gât când le bei”, după cum îi place ei să spună. Preţul e unul destul de bun, numai 8 lei/litru. Pomii de migdale îi are în curte, aşa că vinde şi aşa ceva cu 10 lei punga de 200 g. O mică afacere de familie are şi Nela Mihală. Soţul este apicultorul „de serviciu”, iar ea vinde mierea în noua piaţă. Are miere de castan, de rapiţă, dar şi miere de salcâm cu fructe uscate în ea sau cu nucă. Un borcan de 400 de grame costă 9-10 lei.

O tarabă mai încolo, Şerban Gheorghiţă îşi vinde uleiurile naturale din floarea-soarelui, dovleac, rapiţă, armurariu, presate la rece. El vinde numai ce curge prin presă, nu toate resturile care scurg după. Preţul unui litru de ulei este făcut în funcţie de planta din care este extras şi porneşte de la 5 lei. Legătura de verdeaţă sau de ceapă au preţuri mult mai mici decât în alte pieţe.

CONCURENŢĂ

Alte zone au preţurile ceva mai mari

Spre deosebire de noua piaţă, în Domenii preţurile sunt mai mari, chiar şi duble în unele cazuri. De exemplu, dacă la piaţa Agrostar salata se vinde cu un leu bucata, la Domenii preţul poate ajunge şi la 3-4 lei.

O bătrânică venită din Dărăşti îşi aranjează legăturile de ceapă în aşa fel încât cea mai galbenă să stea la fundul grămezii. „Nu prea am avut vânzare astăzi. Nu mai cumpără lumea ca înainte”. Vinde legătura de ceapă cu un leu, spre deosebire de piaţa nouă, unde aceasta costă doar 30 de bani. Mierea naturală de salcâm ajunge şi la 14 lei borcanul de 400 de grame, iar cea de rapiţă - la 10 lei.

La fel şi în piaţa Matache, telemeaua de oaie costă 20-22 de lei kilogramul, iar legătura de ceapă - 50 de bani sau un leu. Nici salata nu este mai ieftină, aici costă 1-2 lei. În comparaţie cu aceste două ultime pieţe, în cea nouă nu veţi găsi banane, portocale sau alte fructe exotice, ea fiind destinată numai produselor din România.