Rezoluția adoptată în Parlamentul European, cu voturile USR PLUS, prin care României i se solicită să acorde drepturi comunității LGBT a ajuns la Ministerul Afacerilor Interne.
Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, RPRO UE, a transmis Ministerului Afacerilor Interne o informare cu privire la rezoluția Parlamentului European cu privire la respectarea drepturilor LGBT în UE. Documentul a fost adoptat cu un număr de 387 de voturi pentru 161 de voturi împotrivă și 123 de abțineri. Printre cei care au votat în favoarea acestei rezoluții sunt și eurparlamentarii din grupul USR PLUS.
În informare sunt prezentate aspecte din documentul adoptat care vizează direct țara noastră. Este vorba despre punctul zece al rezoluției care cuprinde următorul text:
„…invită Comisia (Europeană - n. red.) să ia măsuri concrete pentru a asigura libera circulație a tuturor familiilor, inclusive a familiilor curcubeu, în conformitate cu hotărârea în cauza Coman & Hamilton, care prevede că termenul «soț/soție», astfel cum este utilizat în Directiva privind libera circulație, se aplică și partenerilor de același sex;
solicită Comisiei să examineze dacă statele membrei respectă hotărârea pronunțată în cauza Coman & Hamilton și să ia măsuri de executare în temeiul articolului 258 din TFUE împotriva celor care nu respectă hotărârea;
invită Comisia să ia măsuri de executare împotriva României, pentru nerespectarea în continuare a acestei hotărâri și pentru lipsa unei căi de atac care a forțat reclamantul să recurgă la CEDO pentru a obține reparații”.
Ursula von der Leyen cere aplicarea rezoluțiilor
În acest context, se arată în informare, există pericolul declanșării procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea hotărârii CJUE în cauza Coman& Hamilton. Iar acest lucru s-ar putea concretiza prin pronunțarea unei hotărâri de condamnare a României, conform tratatelor europene. România ar putea fi pusă la plata unei sume forfetare sau a unor penalități dacă nu dă curs solicitării de aliniere a legislației.
„Prin rezoluțiile adoptate, Parlamentul European își exprimă opinia cu privire la diferite aspecte de interes la nivel european, prin intermediul lor, instituția europeană poate invita Comisia să prezinte o propunere sau să ia măsuri ulterioare (…)
…doamna von der Leyen a precizat hotărârea Comisiei Europene de a apăra valorile protejate la nivelul Uniunii Europene, enumerând printre acestea și libertatea de a fi diferiți de majotritate ca valoare consacrată în tratatele europene pe care statele membre s-au angajat să le respecte. În acest scop, doamna von der Leyen a menționat obligativitatea hotărârilor CJUE și angajamentul Comisiei de a veghea ca acestea să fie respectate deși în unele state membre există evoluții îngrijorătoare”, se mai arată în informarea care a ajuns la MAI.
Se recomandă evaluarea și modificarea legislației naționale
În concluzie se recomandă evaluarea legislației naționale incidente pentru a se identifica o eventuală necesitate de modificare a acesteia și a procedurilor pentru a evita infringementul.
În al doilea rând, se solicită realizarea unei evaluări din partea Direcției pentru Evidența Persoanelor și Adminsitrarea Bazelor de Date din perspectiva la implicațiilor acestei rezoluții cu privire la actele de stare civilă eliberate sau recunoscute în România.
USR PLUS a votat pentru sancționarea României
Rezoluția Parlamentului European cu privire la drepturile cuplurilor și familiilor LGBT a fost votată cu 387 voturi „pentru”, 161 „împotrivă” şi 123 abţineri. Măsura a fost aprobată și de șase europarlamentari USR PLUS, din grupul RENEW Europe, Dacian Cioloș, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicolae Stefănuță, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache.
Documentul recomandă măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei pentru încălcarea valorilor UE.