Imagini recente prin satelit sugerează că Phenianul ar putea să fie pe punctul de a repormi un reactor nuclear considerat principala sursă de plutoniu cu destinaţie militară a Coreei de Nord, au declarat, azi, cercetători americani.
Reactorul - cu o capacitate de cinci megawaţi - de care dispune Coreea de Nord în complexul nuclear de la Yongbyon este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează unii experţi.
Phenianul a efectuat trei teste nucleare, ultimul în februarie 2013, şi a ameninţat recent că-l va efectua pe al patrulea.
Primii paşi
Ultimele imagini prin satelit arată o reintensificare a activităţii la Yongbyon, care pare să trădeze "primii paşi" către "repornirea reactorului", afirmă specialiştii de la Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins pe site-ul 38 Nord.
Cercetătorii afirmă totuşi că activitatea în curs este "prea limitată" pentru a stabili cu certitudine momentul în care reactorul ar putea să fie testat şi să devină operaţional.
Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, dar nord-coreenii au început lucrări de renovare după ce au efectuat ultimul test nuclear.
Phenianul a propus la începutul lui ianuarie să-şi suspende testele nucleare, în schimbul suspendării manevrelor efectuate în mod tradiţional de către Statele Unite împreună cu Coreea de Sud. Această propunere a fost respinsă de către Washington.