La Târgul Național de Tabere, organizat în București, unii reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului „au dat cu bâta-n baltă”!
Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, și primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, au deschis zilele trecute, cu mare fast, cea de-a doua ediție a Târgului Național de Tabere, ce s-a desfășurat timp de trei zile (până ieri) în incinta Primăriei Sectorului 2. Deși trebuia să aibă loc în Parcul Obor, din fața Primăriei, vremea rea a dat planurile peste cap. Reporterii EVZ au făcut o vizită la târg, marți, la orele prânzului. Ofertanții aproape că se plictiseau de moarte, în ciuda faptului că în comunicatul difuzat cu o zi înainte de Ministerul Tineretului se anunța că la târg sunt așteptați mii de participanți din toată țara…
Doar patru vile pentru Sinaia, Bușteni și Cheia
Ei bine, pe lângă faptul că profesorii, principalii „clienți” ai acestui târg, nu s-au înghesuit să profite de ofertele pentru tabere, unii participanți au mai dat și cu bâta-n baltă, în încercarea lor de a fi cât mai „atrăgători”. Un exemplu de promovare stupidă a locațiilor pentru tabere din România este oferit de reprezentanții Direcției Județene pentru Sport și Tineret Prahova, județ care a ieșit la „bătaie” cu doar patru locații: una la Sinaia, două la Bușteni și una la Cheia. Rușinos este însă faptul că frumusețea acestui județ se promoveză cu o mapă care are pe toată coperta o fotografie dintr-o insulă exotică, cu marea cristalină, nisip auriu și zeci de palmieri! Și nu printr-o imagine locală, cum este, de pildă, peisajul superb al Bucegilor, pe care orice turist îl poate vedea atunci când coboară, din tren, în Gara Bușteni.
„Păi, ce, nu avem și noi apă și munte în județ?”, încearcă unul dintre reprezentații județului Prahova să salveze penibilul acestei promovări. Apoi cască gura uimit când reporterul îl întreabă de ce nu s-a ales o imagine locală cum ar fi cea a Castelului Peleș. „Adevăru’ e că mergea să puneam și crucea pe mapă (n.r. - Crucea de pe Caraiman)”, se lamentează angajatul Ministerului Tineretului și Sportului.
La mare... în „Paradis”
De la standul cu ofertele pentru munte, am ajuns, așa cum era firesc, la standul Direcției Constanța, care încearcă să-i atragă pe elevi în Eforie Sud, la pensiunea „New Paradise”. Camerele arată decent și curate, iar locația iese în evidență cu locuri de joacă, terenuri de sport cu gazon artificial și chiar cu un cabinet medical propriu.
Profesorii, ademeniți cu gratuități
Responsabilitatea profesorilor supraveghetori este uriașă, mai ales că s-au tot întâmplat tragedii, astfel că pedagogii nu se înghesuie să meargă în taberele școlare. Pentru a-i motiva, organizatorii oferă o gratuitate la un grup de 10 persoane, iar pe acel loc profesorul poate decide să meagă cu propriul copil. De asemenea, este obigatoriu ca la grupuri de 10 copii să existe un profesor.
Ce oferte sunt la munte și la mare
Locațiile de pe Valea Prahovei sunt Vila „Casa elevilor” din Sinaia, vilele „Șoimul” și „Crișul” din Bușteni și „Brădeț” de la Cheia. Ofertele sunt valabile de pe 22 iunie 2015 până pe 2 septembrie 2015 (ultima serie). La Sinaia și Bușteni masa și cazarea costă 75 de lei/zi, iar la Cheia se oferă doar cazare, cu 35 de lei de copil, pe zi. Principala locație de la mare este „New Paradise” din Eforie Sud, unde prețul unui sejur cu șase pensiuni complete este de 450 de lei, de persoană. Totodată, există și tabere „altfel”, cum sunt cele din Hunedoara, la „Terra Dacica”, unde un sejur, cu pensiune completă costă între 425 și 460 de lei, de persoană.