Un submarin sovietic supus unei proceduri delicate de realimentare a avut un accident ciudat care a ucis zece marinari ce-l deserveau.
Se întâmpla în 1985, dar despre accident lumea a aflat abia după destrămarea URSS.
Combustibilul nu era diesel, cum pretindeau sovieticii, ci nuclear, iar dezastrul de mediu rezultat a contaminat zona cu radiații periculoase și de durată.
A fost unul dintre numeroasele accidente nucleare pe care Marina Sovietică le-a avut în timpul Războiului Rece.
Planificatorii războiului nuclear ai Uniunii Sovietice au avut o perioadă dificilă în disputa lor cu Statele Unite. În timp ce Statele Unite au încercuit practic enorma țară socialistă cu rachete nucleare în țări precum Turcia și Japonia, emisfera occidentală nu a oferit niciun refugiu pentru desfășurarea sovietică.
O soluție de răspuns a rușilor a fost dezvoltarea a submarinelor cu rachete nucleare.
Echo I și Echo II
Aceste submarine, cunoscute sub numele de Echo I și Echo II, erau echipate cu șase și opt rachete de croazieră nucleare de tip „Pyatyorka” P-5.
În 1985, submarinul K-431 avea deja douăzeci de ani, dar era încă utilizabil din punct de vedere tehnic. Ca toate modelele Echo II, K-431 a fost alimentat de două reactoare răcite de apă sub presiune.
Dar, pentru aprovizionarea cu combustibil nuclear, K-431 avea nevoie de reîncărcare, iar la începutul lunii august procesul a început la instalațiile Marinei Sovietice din Golful Chazhma.
Pe 10 august, submarinul era în proces de realimentare. Potrivit informațiilor obținute după destrămarea URSS, capacul reactorului a fost ridicat ca parte a procesului de realimentare.
Ploaie atomică
Explozia a izbucnit, capacul reactorului și tijele de combustibil au spart carcasa. Nucleul reactorului a fost distrus și opt ofițeri și doi soldați care stăteau în apropiere au fost uciși instantaneu.
O ploaie atomică a căzut pe o suprafață cu lățime de 650 de metri și în lungime de 3,5 kilometri. Norul nuclar a călătorit apoi până pe Peninsula Dunay.
Locul accidentului a fost puternic contaminat radioactiv.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric