Rușii și ucrainenii, reluare a negocierilor sub zgomot de bombardamente. Exploziile se intensifică, iar pacea e tot mai departe

Rușii și ucrainenii, reluare a negocierilor sub zgomot de bombardamente. Exploziile se intensifică, iar pacea e tot mai departe Sursa foto: facebook/Volodomir Zelenski

Ucraina și Rusia decid să renegocieze, marți, în a 20-a zi de război, asta după ce în ziua anterioară, diplomații statelor au purtat tratative vreme de 5 ore, fără niciun rezultat concret. După tratativele eșuate, un membru al echipei ucrainene trimis la negocieri transmitea, pe Twitter, că este nevoie de înțelegerea unor termeni la nivelul grupurilor de lucru. Tragedia războiului din Ucraina face ca numărul de victime să fie greu de estimat, însă cert este că gropile comunale au fost înmulțite, iar trupurile acestora nu reușesc să fie identificate. Totuși, aproximativ 3 milioane de ucraineni au reușit să părăsească țara asediată, în siguranță.

Astăzi, 15 martie, ar urma ca noi coridoare umanitare de evacuare să fie amplasate pe teritoriul Ucrainei, iar vizate sunt un număr de patru orașe din regiunea ucraineană, Sumy, acolo unde populația este privată de curent electric sau resurse.

Pauză tehnică în negocierile dintre ruși și ucraineni

După tratativele eșuate ieri, un membru al echipei ucrainene trimisă la negocieri transmitea, pe Twitter, că este nevoie de înțelegerea unor termeni la nivelul grupurilor de lucru.

„O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Este necesară pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă”, explică ucraineanul Mihailo Podoliak.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Ucraina se intensifică bombardamentele, deși există dialog diplomatic

Aflată în ziua a 20-a de război sângeros, Ucraina continuă să fie bombardată cu artilerie grea, inclusiv pe timpul nopții. Capitala țării, Kievul, a fost supus celor mai puternice explozii, de când a început invazia și până astăzi.

Orașul Harkov a fost și el bombardat, fiind aproape complet devastat de armata rusă, iar în Donețk s-au înregistrat explozii puternice, la fel ca în Volnovakha, acolo unde militarii ruși au țintit clădiri rezidențiale.

Tragedia războiului din Ucraina face ca numărul de victime să fie greu de estimat, însă cert este că gropile comunale au fost înmulțite, iar trupurile acestora nu reușesc a fi identificate. Totuși, aproximativ 3 milioane de ucraineni au reușit să părăsească țara asediată, în siguranță.

Mihailo Podoliak: Doar discuțiile directe dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski vor permite să punem punct acestui război

Într-un interviu pentru Antena 3, Mykhailo Podoliak a declarat că doar negocierile directe dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski ar pune puncta cestui război.

„Referitor la negocieri, la momentul de față înțelegem că putem ajunge la înțelegeri constructive, referitoare la încetarea imediată a focului, evacuarea tuturor trupelor de pe teritoriul Ucrainei, și semnarea unei componente politice care să ne permită trasarea cu exactitate a intereselor noastre, punând în paranteze interesele Federației Ruse, pe care a insistat timp de 8 ani”, transmite Podoliak.

Mai mult, ucrainenii ar crede că negocierile vor duce la un acord doar dacă vor fi purtate cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Și în al patrulea rând: da, există semnale care ne spun că doar negocierile directe dintre cei doi președinți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, vor permite să punem punct acestui război. Și dacă la începutul acestei așa-numite operațiuni speciale, Rusia respingea categoria ideea de discuții la nivel înalt, mai mult decât atât, domnul Putin declara periodic necesitatea distrugerii conducerii politice a Ucrainei, acesta fiind și unul dintre obiectivele cheie ale primei părți a operațiunii”, explică Mykhailo Podoliak.