Guvernul rus va pregăti două variante de buget pentru anul viitor, unul bazat pe estimări optimiste şi altul pe baza unor prognoze pesimiste, transmite publicaţia Vedomosti, care citează surse din guvern.
Elaborarea unui "buget de stres" a fost cerută de premierul rus Dmitri Medvedev.
Astfel, bugetul Federaţiei Ruse pentru anul 2013 va fi elaborat în două variante. Prima prevede menţinerea preţurilor petrolului la nivelul de 90 de dolari pe baril, iar a doua variantă este construită pe baza unui nivel de sub 60 de dolari pe baril. Elaborarea acestor documente încă nu a început, în prezent Ministerul Finanţelor aşteptând ultimele prognoze de la Ministerul Dezvoltării Economice.
Calculele arată, însă, că scăderea preţului la barilul de petrol cu un dolar taie din veniturile bugetului Rusiei 60 de miliarde de ruble (1,45 miliarde de euro).
Bugetul ruşilor, dependent de petrol
Potrivit noilor reguli bugetare, estimarea de bază va fi de 90 de dolari/baril, iar dacă preţul va creşte, diferenţa va fi transferată în Fondul de Rezervă.
Într-un interviu acordat "Wall Street Journal" pe 19 iunie, prim-vicepremierul Igor Şuvalov a declarat că Rusia va fi nevoită să-şi revizuiască bugetul dacă preţul petrolului va scădea sub 90 de dolari/baril. Acesta a subliniat că, deocamdată, lucrurile merg "mai mult sau mai puţin bine", în condiţiile în care preţul pentru Europa este de 96 dolari/baril.
Bugetul Federaţiei Ruse pentru 2012 este construit pe baza unui preţ al barilului de petrolul de 100 de dolari. Iniţial, era planificat un deficit de 1,5% din PIB. Datorită creşterii record a preţului resursei energetice în vara acestui an, guvernul a redus seminificativ estimarea de deficit pentru 2012. Mai mult, oficialii Ministerului de Finanţe se aşteptau chiar la un excedent bugetar, dacă preţul s-ar fi menţinut peste 120 de dolari/baril, cum era în martie-aprilie. Însă, spre finele lunii mai, preţul barilului de petrol a scăzut până la 100 de dolari.