Aproximativ 110 milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a-l alege pe viitorul lider al Rusiei.
După doua ore de la deschiderea secţiilor de vot, la urne se prezentaseră 5,51% din alegători, a anunţat un reprezentant al Biroului electoral local, Aleksandr Bobychev. Potrivit acestuia, "este ceva mai mult decât la Sankt-Peterburg, unde, conform datelor noastre, au votat 4% din cetăţenii cu drept de vot".
La nivelul întregii Rusii, prezenţa la urne în cadrul alegerilor prezidenţiale a fost, potrivit datelor cumulate până la ora 12,00 (ora Moscovei), de 16%, a anunat vicepreşedintele comisiei electorale centrale, Stanislav Vavilov.
Favoritul alegerilor, Dmitri Medvedev, şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie din Moscova. Protejatul Kremlinului s-a declarat a fi extrem de încrezător, în condiţiile în care toate sondajele şi statisticile îl cotează a fiind favorit în această cursă.
Medvedev a fost însoţit la secţia de vot de soţia lui Svetlana.
Două explozii, în sud
Două deflagraţii s-au produs în jurul orei 11:00 în oraşul Khasavyurt din Daghestan, din sudul Rusiei.
Ministerul de Interne local a anunţat că, în primul incident, un vehicul de patrulare al poliţiei a fost ţinta unui atac cu bombă. O a doua explozie a avut loc după câteva minute, în momentul în care echipajele de poliţie ajunseseră la locul primei deflagraţii. Dispozitivul exploziv a fost amplasat lângă un stâlp de înaltă tensiune.
Autorităţile din Daghestan au anunţat că atacurile de astăzi nu au legături cu alegerile prezindenţiale.
(13:15)
Până la ora 13, ora României, au votat 16% dintre ruşii cu drept de vot. Acest procent este cu 7 la sută mai mult decât la prezidenţialele din 2004.
În cele mai estice regiuni ale Rusiei, votul s-a încheiat. Potrivit unor rezultate preliminare, rata de participare în aceste zone a fost de peste 55,8 la sută. (14:15) S-a votat şi la Ambasada rusă din Bucureşti
Aproximativ 248 de persoane şi-au exercitat dreptul de vot până la ora 13.00, la Ambasada Rusiei din Bucureşti, susţine Anatoli Lebedev, preşedintele secţiei de vot din incinta reprezentanţei diplomatice. Potrivit sursei citate, pe lista secţiei de votare sunt înscrise 504 persoane, cetăţeni ruşi, dar este puţin probabil ca toate acestea să participe la vot, deoarece provin din toate judeţele. De asemenea, oficialul rus a mai spus că lista cu votanţi se va închide la ora 20.00, oră la care se va încheia şi procesul de votare. O altă secţie votare a fost organizată la Consulatul rus din Constanţa.
(16:15)
Nereguli înregistarte la vot
Observatorii occidentali care asistă la alegeri şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu neregulile înregistrate la vot şi modul în care s-a desfăşurat campania electorală, transmite Reuters. Cei 23 de deputaţi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei reprezintă singura echipă de observatori care asistă la alegerile din Rusia, după ce două dintre cele trei organizaţii de monitorizare au refuzat invitaţia autorităţilor de la Moscova. "Îndoielile noastre, în delegaţia Consiliului Europei, sunt legate mai degrabă de campanie, unde accesul la media a fost foarte inegal", a declarat deputatul polonez Tadeusz Iwinski, aflat în oraşul Yaroslavl, la 260 de kilometri nord de Moscova. El a afirmat că, din cauza dimensiunilor reduse ale delegaţiei, monitorizarea alegerilor este redusă la secţii de vot din Yaroslavl, Moscova şi Sankt Petersburg. De asemenea, deputatul britanic Nigel Evans s-a declarat surprins de faptul că oficialii din birourile electorale îi puteau urmări pe alegători în timp ce votează în trei dintre secţiile pe care le-a vizitat astăzi. "Mi se pare o neregulă", a spus el, adăugând că alegătorii pun în urnă buletinele cu votul vizibil. "Era foarte clar şi vizibil pentru cine votează", a adăugat Evans.
Vom reveni cu amănunte.
Citiţi şi "Rocada de la Kremlin nu ajută România"!