Ruşii de la Lukoil vor să vândă activele din România și Republica Moldova. Cine sunt potențialii cumpărători

Lukoil / Sursa: Dreamstime.com

La începutul lunii martie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, Lukoil a îndemnat la o „oprire rapidă” a războiului, devenind prima mare companie care s-a opus invaziei ruse. Atunci, Lukoil a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru „a continua să funcționeze de o manieră stabilă în toate statele și regiunile lumii”.

La mai puțin de două luni de la invazia Rusiei în Ucraina, la finele lunii aprilie 2022, Vagit Alekperov a demisionat și din boardul de directori al Lukoil, și din funcția de președinte al companiei. Anunțul a fost făcut de companie, fără a fi dezvăluit și un motiv. În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993.

La începutul lunii septembrie 2022, Ravil Maganov, președintele CA al Lukoil, a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

În prezent, potrivit infoactual.ro, se zvonește ca rușii de la Lukoil caută să vândă afacerea din România formată din lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, conform surselor, iar printre cei care ar fi interesaţi de benzinării ar fi Shell. Mai mult, caută cumpărător și pentru cele din Republica Moldova, tot din cauza sancţiunilor impuse de statele UE la comerţul cu petrol rusesc.

Schimbări importante pe piața petrolului

Potrivit unor surse de pe piaţa de energie, gigantul energetic anglo-englez Shell ar putea reveni pe piaţa din România prin preluarea lanţului de benzinării Lukoil. Reamintim că gigantul Shell, care a părăsit România în 2007, este interesată de revenirea pe piaţa noastră prin preluarea benzinăriilor Lukoil.

Shell a plecat din România în martie 2007, după ce gigantul petrolier anglo-olandez Shell a vândut divizia sa de gaze petroliere lichefiate companiei Rubis pentru aproape 90 de milioane de euro. Tranzacţia le-a adus francezilor una dintre cele mai bune poziţii de pe piaţa de profil. Shell România avea o cotă de piaţă estimată la 29% şi luptă pentru prima poziţie cu Petrom, potrivit Antena 3.

Primul cumpărător pe listă este gigantul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Shell, care este şi cel mai mare jucător din sectorul petrolier european, susțin surse de pe piaţă.

Shell a vândut activele din Rusia în 2022

De menționat că, în luna mai 2022, ca urmare a războiului din Ucraina, Shell a vândut activele din Rusia – 114 benzinării din centrul şi nord-vestul Rusiei şi fabrica de lubrifianţi din Torzhok, iar cumpărător a fost Lukoil, al doilea cel mai mare producător rusesc de petrol. Astfel, aceasta ar fi o tranzacţie logică între Lukoil şi Shell. În plus, nu are afaceri petroliere în Moldova şi România, precizează portalul Mold-street de la Chișinău.

Al doilea potenţial cumpărător ar putea fi grupul kazah KazMunayGas (KMG), care deţine reţele de benzinării sub brandul Rompetrol în România şi Republica Moldova, dar şi cea mai modernă rafinărie din ţara vecină – Petromidia. Potrivit surselor de pe piaţă, negocierile au avut loc la Moscova, dar detalii nu se cunosc.

O eventuală tranzacţie între Lukoil şi KMG ar face ca grupul kazah să deţină o poziţie dominantă pe piaţa petrolieră din Republica Moldova. Respectiv, fără acordul autorităţilor de protecţie a concurenţei tranzacţia ar putea fi blocată.

Mold-street mai scrie că Lukoil Moldova (la fel ca şi Lukoil România) este controlată de gigantul rus Lukoil prin subsidiara din Elveția – Litasko SA. Compania deține o rețea de 106 benzinării (cea mai mare din Moldova), trei baze petroliere și un terminal de gaz lichefiat.