Utilizatorii Apple din Rusia au lansat o acțiune în justiție, solicitând daune de 90 de milioane de ruble, echivalentul a 1 milion de lire sterline, de la compania americană de tehnologie. Aceasta a decis să se retragă din Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina. Demersul a fost înaintat pe fondul revoltelor stârnite în rândul consumatorilor ruși.
Compania americană de tehnologie Apple și-a limitat, în luna martie, serviciul de plăți - Apple Pay - în Rusia, în timp ce o serie de companii și-au redus prezența ca răspuns la invazia din Ucraina. Însă proprietarii de produse Apple din Rusia susțin că acest lucru a redus funcționalitatea dispozitivelor lor și le-a scăzut valoarea.
Compania Apple a fost trimisă în judecată de consumatorii ruși
Chernyshov, Lukoyanov & Partners, firma de avocatură rusă care acționează în numele consumatorilor, a transmis că acțiunile Apple au fost nedrepte și discriminatorii în conformitate cu legislația rusă. Reclamanții solicită, de asemenea, despăgubiri pentru „daune morale” și cer ca Apple Pay să fie restabilit în Rusia.
Acțiunea a fost depusă la un tribunal din Moscova, iar avocații au declarat că suma totală solicitată ar putea crește pe măsură ce mai mulți consumatori se vor alătura acțiunii.
Partenerul principal Konstantin Lukoyanov a declarat că firma mamă a Apple din SUA a luat decizia de a suspenda vânzările de produse Apple și de a restricționa serviciile oferite în Rusia.
„Prin urmare, pretențiile din procesul nostru sunt îndreptate în primul rând împotriva companiei-mamă și în al doilea rând împotriva unităților sale subsidiare”, a arătat acesta, într-un comunicat transmis agenției de presă Reuters.
Compania americană Apple nu a comentat informațiile.
Și Netflix ar putea plăti despăgubiri pentru retragerea din Rusia
În luna martie, când a limitat Apple Pay și a eliminat din rândul aplicațiilor posturile de știri susținute de statul rus și a întrerupt toate vânzările de produse, compania Apple a transmis că este „profund îngrijorată” de ceea ce se întâmplă în Ucraina.
În comunicatul de presă emis la momentul respectiv, se arată următorul mesaj: „Susținem eforturile umanitare, oferim ajutor pentru criza refugiaților în desfășurare și facem tot ce putem pentru a ne sprijini echipele din regiune”.
Chernyshov, Lukoyanov & Partners urmărește o cerere similară împotriva companiei de streaming Netflix, care și-a suspendat, de asemenea, serviciul în Rusia luna trecută.
Utilizatorii ruși ai Netflix au lansat un proces colectiv împotriva gigantului de streaming pentru că a părăsit piața rusă, cerând despăgubiri de 60 de milioane de ruble (726.000 de dolari).
Netflix Inc. a declarat în martie că și-a suspendat serviciile în Rusia și că a oprit temporar toate proiectele și achizițiile viitoare în această țară, deoarece a evaluat impactul invaziei Moscovei în Ucraina.