Aliații occidentali pregătesc noi sancțiuni majore împotriva Rusiei, inclusiv excluderea băncilor sale cheie din principalul sistem global de plăți, SWIFT. Acest gest a atras mulțumiri din partea Ucrainei duminică, în timp ce forțele sale se luptau cu trupele rusești în avans. Ce înseamnă SWIFT și care vor fi consecințele.
SUA și aliații occidentali au declarat sâmbătă că vor aplica sancțiuni băncii centrale a Rusiei și vor elimina unele bănci rusești din sistemul global de plăți SWIFT. Într-o declarație comună, liderii Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada și SUA au declarat că vor lua măsuri economice pentru a „trage Rusia la răspundere și a se asigura în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin”.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că scoaterea din sistem a băncilor ruse le va împiedica să efectueze majoritatea tranzacțiilor lor financiare la nivel mondial și va bloca efectiv exporturile și importurile rusești. Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a numit vineri excluderea Rusiei din SWIFT drept „arma nucleară financiară”.
Iată 5 lucruri de știut despre SWIFT, potrivit unei analize a presei financiare japoneze :
Ce este SWIFT?
SWIFT înseamnă Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunications. Fondat în 1973, SWIFT este un sistem de comunicare care permite băncilor să-și trimită bani între ele. Este folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări. Utilizează coduri standardizate, sigure, care permit instituțiilor să trimită și să primească informații, cum ar fi instrucțiuni pentru transferul de bani peste granițe.
De unde a plecat? "În anii 1960, la Citibank Londra, ordinele de plată erau scrise de mână sau bătute la mașină pe un formular care apoi se împăturea, se punea într-un recipient și apoi se trimitea prin intermediul unui tub vidat la departamentul de autorizare/confirmare, situat la etajul de deasupra.
După o dimineață deosebit de încărcată, personalul din sala de operațiuni s-a trezit fără confirmarea necesară unor tranzacții. Un membru al personalului a mers la etajul doi pentru a vedea ce se întâmplase acolo și de ce nu mai vin aprobările.
Ce se întâmplase? Tubul de vid dintre cele două etaje se blocase, iar hârtiile rămâneau acolo. A fost nevoie de un om de serviciu care, cu ajutorul unei mături a deblocat tubul și astfel a fost restabilită procesarea plăților în întreaga Europă în acea zi", scrie sursa citată.
Ce se va întâmpla dacă Rusia va fi deconectată de la SWIFT?
Băncile rusești nu vor mai putea face plăți pentru activități comerciale și financiare, împiedicând efectiv țara să exporte mărfuri precum petrol, cărbune și gaze naturale. De asemenea, ar împiedica Rusia să importe tehnologii cheie, cum ar fi semiconductori și mașini pentru propriile sale industrii.
Instituțiile financiare rusești gestionează tranzacții valutare în valoare de aproximativ 46 de miliarde de dolari pe zi -- 80% dintre acestea sunt denominate în dolari SUA. SWIFT gestionează 42 de milioane de remitențe pe zi, dintre care instituțiile financiare rusești reprezentau 1,5% în 2020.
Cum afectează celelalte țări?
Va exista o lovitură pe piețele financiare și de materii prime, deoarece mișcarea va perturba fluxul de petrol și gaze din Rusia către alte țări. UE, de exemplu, depinde de Rusia pentru 40% din importurile sale de gaze naturale.
De asemenea, băncile europene sunt printre cei mai mari creditori ai Rusiei, reprezentând o mare parte din 121 de miliarde de dolari pe care Rusia le datorează băncilor străine, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale. Îndepărtarea Rusiei din SWIFT va lăsa întrebarea cum va plăti Moscova datoria externă.
De ce acum? Cât de eficient ar fi?
Occidentul a impus deja o serie de sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor și interzicerea tranzacțiilor cu băncile de stat ale Rusiei. Dar aceste măsuri nu au făcut nimic pentru a împiedica Rusia să-și escaladeze atacurile asupra Ucrainei.
Cât de eficient ar fi? Nu este clar. Rusia a fost supusă sancțiunilor economice de la anexarea Crimeei în 2014, dar asta nu l-a împiedicat pe președintele rus Vladimir Putin să decidă invazia Ucrainei.
Coreea de Nord a arătat și limitele sancțiunilor economice. Țara este complet izolată de sistemul economic internațional, dar regimul Kim Jong Un continuă să supraviețuiască și continuă să testeze și să dezvolte noi arme. Rusia ar putea, de asemenea, să apeleze la China pentru comerț, ocolind complet rețeaua de tranzacții bazată pe dolari.