România, între ciocan și nicovală. Rusia, principala forță care ne poate distruge oricând
- Iulia Moise
- 17 mai 2019, 15:56
64,4% din populația României susține că Rusia reprezintă principal amenințare la adresa României. Acesta este rezultatului unui studiu realizat de sociologul Daniel Ciungu.
Cu toate acestea, la momentul prezent, conform aceluiași studiu, tematica politică cu un ridicat nivel de aşteptare publică este reprezentată de chestiunea maghiară.
„Barometrul de opinie publică prezentat pe 13 mai în Aula Academiei Române dezvăluie pe deplin această contradicţie flagrantă şi dă un tablou amplu al percepţiei chestiunii maghiare la nivelul publicului din România. Aceasta este, până la urmă, miza şi misiunea unui Barometru de Opinie Publică care realizează cea mai amplă şi profundă fotografie a societăţii româneşti de azi”, scrie sociologul Daniel Ciungu pentru Adevărul.
„Începem cu ce ştiam. 64,4% din populaţia României crede că „Rusia rămâne principala ameninţare la adresa României“. E limpede şi predictibil. Iar faptul că politicienii României abordează subiectul în ieşirile lor publice e perfect logic şi coerent.
Răspund unei îngrijorări fireşti a unei populaţii care nu îşi uită istoria în raport cu Estul. Apoi apar, imediat, surprizele. Căci, pe de altă parte, aproape acelaşi procent (62,6), crede că „Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta“.
Aici nu discutăm nici „adevăruri“ nici „neadevăruri“, discutăm cum simte populaţia României astăzi. Exact ca în cazul Rusiei. Dar cum se face că, în cazul acestor temeri, nimeni nu vine cu niciun răspuns? Tăcerea în legătură cu subiectul este totală dar, conform datelor Barometrului, asurzitoare”, mai scrie sursa citată.
„Faptul că opinia publică este extrem de consolidată pe această chestiune o dovedesc şi răspunsurile referitoare la prietenii/neprietenii României. Rusia este pe ultimul loc la prieteni, cu 65%. Ştim asta şi ne-am obişnuit cu ideea. Dar îi suflă în ceafă, foarte aproape, cu 60,2%, un stat care este şi membru NATO şi membru UE. Adică Ungaria.
Cum se face că, la 30 de ani de la căderea comunismului şi la mai bine de 20 de ani de la Tratatul de la Timişoara (Tratatul cu Ungaria), un stat coleg cu România în UE şi NATO ajunge, în percepţia publică românească, să fie aproape egalul Rusiei la în rândul celor care ne vor răul? Şi nimeni să nu rostească nicio o vorbă despre asta”, a mai scris sociologul pentru Adevărul.