Rusia scoate Ucraina de pe harta gazelor

Rusia scoate Ucraina de pe harta gazelor

Moscova vrea să livreze gaze Uniunii Europene prin Turcia, pregătind astfel Kievului o lovitură economică dură.

Rusia a luat Bruxelles- ul pe nepregătite după ce a avertizat că va închide conducta de gaze către Uniunea Europeană care tranzitează Ucraina și că va transfera aceste livrări către Turcia. În aceste condiții, dacă UE mai dorește gaze rusești va trebui să se lege la conducta care va lega Rusia de Turcia. Ultimatumul a fost lansat de șeful Gazprom, Alexei Miller, cu ocazia vizitei în Rusia a comisarului european pentru Energie, Maros Sefcovic, care s-a declarat „foarte surprins” de această declarație, potrivit presei occidentale.

Avertismentul către Uniunea Europeană vine după ce Rusia a anunțat în decembrie că a renunțat la proiectul South Stream, o conductă care trebuia să tranziteze Bulgaria și Ungaria spre Occident, alegând în schimb să construiască o conductă către Turcia. UE s-a opus proiectului South Stream în încercarea de a-și reduce dependența de gazele rusești, mai ales în contextul crizei ucrainene.

UE, strânsă cu ușa

„Conducta spre Turcia este singura rută prin care 63 de miliarde de metri cubi pot fi livrați și care acum tranzitează Ucraina. Nu există alte opțiuni”, a spus răspicat Miller. Șeful Gazprom l-a avertizat pe comisarul european să înceapă să construiască „infrastructura pentru transportul gazelor de la frontierele Turciei și Greciei”. „Aveți câțiva ani la dispoziție. Este un termen foarte, foarte strâns și trebuie să se înceapă lucrul la conductă imediat. Altfel, aceste cantități de gaze vor merge către alte piețe”, a subliniat Miller.

Nu există deocamdată un calendar pentru construcția noi conducte care va tranzita Turcia până la granița cu Grecia. Din cele 63 de miliarde de metri cubi care vor tranzita Turcia anual, circa 16 miliarde sunt destinate consumatorilor turci. Analiștii atrag deja atenția că noua conductă, daca va fi construită, va oferi noii pârghii de negociere Turciei în relația cu UE, mai ales că Bruxelles-ul nu vede cu ochi buni politicile controversate promovate de administrația Erdogan. Pe de altă parte, noua conductă va priva Ucraina de venituri de miliarde de euro pe care le are acum de pe urma tranzitului gazelor rusești în condițiile în care circa 80 la sută din gazul destinat UE trece pe teritoriul ucrainean.