Rusia recucereşte Africa

Rusia recucereşte Africa

Dacă, în trecut, ideologia politică şi susţinerea gherilelor marxiste i-au adus Kremlinului putere în Africa, ieri, Rusia s-a întors în Africa într-o încercare de a repune în drepturi influenţa pe care o avea în zonă în timpul erei sovietice. Însă, de această dată, gândurile Moscovei sunt îndreptate doar spre profituri şi resurse naturale, scrie publicaţia britanică The Times.

Preşedintele Dimitri Medvedev a ajuns în Egipt, prima din cele patru ţări pe care le va vizita în aceste zile pe continentul african. Rusia încearcă să îşi refacă relaţiile într-o regiune unde mai are încă prieteni şi o oarecare influenţă. Vladimir Putin a vizitat Africa de Sud şi Marocul în 2006, când era preşedintele ţării, însă Rusia a rămas în urma Chinei în privinţa accesului la resursele naturale din zonă. În ultima perioadă, China a investit sume imense pentru a câştiga influenţă în Africa şi, implicit, acces la resursele naturale de care are nevoie din regiune.

În timpul anilor '70, sovieticii au cheltuit miliarde de dolari pentru susţinerea gherilelor marxiste din Etiopia, Mozambic sau Angola, unde ajutoarele militare au inclus şi paraşutarea a aproximativ 20.000 de soldaţi cubanezi, care să susţină forţele rebele. La mijlocul acelui deceniu, aproximativ 35.000 de "consilieri" politici şi economici lucrau în Africa, mulţi dintre ei fiind agenţi KGB.

"Cooperare strategică"

Într-un prim pas care semnalează încercarea Rusiei de a reveni în cursa pentru resursele africane, preşedintele Medvedev a semnat, ieri, la Cairo, un pact de "cooperare strategică" pe o perioadă de zece ani cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak. Cei doi lideri au promis că îşi vor coordona "poziţiile în politica externă" şi vor face demersuri către "o nouă ordine mondială multipolară", o frază favorită a Kremlinului, care doreşte să pună sub semnul întrebării dominaţia Statelor Unite ale Americii.

Comerţul este de asemenea o prioritate a vizitei lui Medvedev. Egiptul este una dintre cele mai populare destinaţii turistice pentru cetăţenii ruşi, două milioane vizitând ţara africană anul trecut, şi, chair dacă relaţiile economice anuale între cele două ţări sunt relativ modeste - 4,1 miliarde de dolari -, Egiptul este cel mai mare partener comercial al Rusiei în Africa.

Bogăţiile Africii: uraniu, petrol şi diamante

Puterea nucleară este un element cheie a vizitelor preşedintelui rus în Egipt, Nigeria, Namibia şi Angola. El este însoţit de ministrul rus al energiei, dar şi şeful Rosatom, corporaţia nucleară de stat. Rosatom încearcă să câştige un contract de 1,8 miliarde de dolari pentru construcţia primei centrale nucleare a Egiptului. Grupul energetic rus Gazprom are deja legături în Nigeria pentru dezvoltarea resurselor de gaze naturale şi căutarea rezervelor de petrol.

Medvedev îşi va încheia turneul cu vizite în Namibia şi Angola, două naţiuni cu legături istorice puternice cu Rusia. Va fi prima vizită a unui lider rus în Namibia. Câteva companii ruse sunt deja implicate în procesul de exploatare a rezervelor namibiene de uraniu. Medvedev va ajunge şi în Angola, naţiune cu resurse vaste de petrol, în timp ce principala companie de minerit pentru pietre preţioase, Alrosa, este deja implicată în două proiecte de exploatare a diamantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News