Cinci giganți de la Hollywood, Disney, Warner Bros, Universal, Sony Pictures și Paramount, au încetat cu toții să mai lanseze filme în Rusia. Specialiștii spun că industria cinematografică va fi grav afectată și caută soluții. Astfel, cinefilii ar putea urmări cât de curând filme de la Bollywood.
După ani petrecuți traducând filme de la Hollywood, rusoaica Mila Grekova a fost trimisă brusc în șomaj după intervenția militară a Rusiei în Ucraina. Giganții de la Hollywood refuză să mai lanseze filme în Rusia.
Chiar și așa, Grekova în susține în continuare pe președintele Vladimir Putin.
„Occidentul este cel pe care îl detest astăzi, nu pe Putin, ţinta lor”
„Bollywood-ul poate înlocui Hollywood-ul în Rusia, dar este prea târziu pentru mine să învăț hindi”, a spus ea, referindu-se la refuzul Indiei de a condamna Moscova sau de a se alătura sancțiunilor.
Industria cinematografică a Rusiei este în criză din cauza luptelor din Ucraina tocmai când începea să-și revină după pandemie. Și, ca în multe sectoare afectate de sancțiuni, industria filmului se îndepărtează de Occident. O soluție ar fi difuzarea filmelor proprii sau din Asia.
Rușii sunt pasionați de cinematografie cu cel mai mare număr de intrări din Europa, 145,7 milioane anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului. Mulți se îngrămădesc să vadă filme de la Hollywood, care sunt adesea dublate în loc să fie prezentate cu subtitrări.
Rusia, privind spre Asia
Înainte de retragerea Hollywood-ului, compania rusă Mosfilm-Master a dublat în jur de 10 filme străine pe lună, majoritatea din engleză.
Acum am pierdut două treimi” din afaceri, a declarat directorul companiei, Yevgeny Belin, în studioul său de dublare high-tech din Moscova. În timpul pandemiei, am avut filme, dar nu aveam săli de cinema deschise. Astăzi, avem cinematografele noastre, dar fără filme, a spus el.
Asociația Națională a Proprietarilor de Cinema din Rusia a declarat luna trecută că cinematografele riscă să piardă până la 80% din venituri. Căutând să se adapteze, Mosfilm-Master caută traducători din coreeană și mandarină, chiar dacă Belin a spus că „se îndoiește că filmele asiatice funcționează pentru ruși” din cauza diferențelor culturale.
„Occidentalii sunt mai aproape de noi”
Olga Zinyakova, președintele Karo, unul dintre principalele lanțuri de cinematografe din Rusia, a spus că este încrezătoare că industria se poate reconstrui. De când a început conflictul pe 24 februarie, numărul biletelor vândute în cele 35 de cinematografe din Karo a scăzut cu 70%, a spus Zinyakova.
Guvernul rus a promis sprijin financiar major și reduceri de taxe pentru producția de film și cinematografe, deoarece încearcă să înlocuiască filmele de la Hollywood cu mai multe produse autohtone, relatează france24.com.