Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a informat Ministerul Afacerilor Externe că nu va fi ridicată imunitatea diplomatului care a accidentat grav, duminică, o fată de 19 ani pe trecerea de pietoni. Mai mult decât atât, Aleksandr Evsiukov a fost rechemat de urgenţă în Rusia.
UPDATE 2. Un martor la accidentul produs duminică, citat de B1 TV, a declarat că diplomatul rus Aleksandr Evsiukovera foarte calm după producerea accidentului, că a dat un telefon imediat după ce a lovit-o pe fata de 19 ani şi că a vorbit doar cu poliţiştii care au venit la faţa locului.
- MARTOR la ACCIDENTUL produs de diplomatul rus: "Şoferul era foarte calm, se uita la fata care tremura"
UPDATE 1. Din informatiile MAE, diplomatul rus implicat urmează să părăsească teritoriul României în scurt timp. Ministerul a făcut de urgenţă un demers pe lângă ambasadorul rus în care a subliniat că nu se justifică o plecare imediată a diplomatului.
- Un NOU SCANDAL diplomatic. Un secretar al Ambasadei Rusiei a refuzat să sufle în alcooltest
"Ambasadorul Oleg Malghinov a comunicat faptul că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României. Ambasadorul rus a reiterat regretul sincer al părţii ruse pentru consecinţele grave ale accidentului şi profunda compasiune faţă de victima accidentului, rudele şi cei apropiaţi", se arată în comunicatul MAE. Potrivit sursei citate, ambasadorul Federaţiei Ruse şi-a exprimat speranţa că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări nu vor fi afectate, adăugând că "autorităţile ruse de resort vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului în cauză şi rechemarea lui imediată în Rusia". La rândul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu i-a transmis ambasadorului Oleg Malghinov solicitarea părţii române ca autorităţile judiciare ruse să adopte măsurile necesare pentru judecarea diplomatului în cauză în cel mai scurt timp, în aplicarea prevederilor relevante ale Convenţiei de la Viena din 1961, pe baza elementelor de probă existente şi a constatărilor organelor de anchetă române. Ria Novosti: "Fata a traversat strada în fugă" Anunţul vine în contextul în care consulul Ambasadei României la Bucureşti, Andrei Lancikov, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri Ria Novosti că diplomatul circula regulamentar şi că, de fapt, fata a traversat strada în fugă. "Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică. Aleksandr Evsiukov conducea cu viteza regulamentară şi deşi a refuzat testarea alcoolemiei, la ambasadă s-a confirmat că era treaz", a declarat pentru Ria Novosti Andrei Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la Bucureşti şi-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.
Lancikov a mai afirmat că "fata a traversat drumul în fugă şi Evsiukov pur şi simplu nu a văzut-o". Deşi a admis că au fost încălcate unele reguli de circulaţie, el a precizat că "deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăţie".
- MAE cere RIDICAREA IMUNITĂŢII diplomatului rus care a ACCIDENTAT GRAV o fată pe trecerea de pietoni
Cristian Diaconescu: Rusia va încerca să minimalizeze accidentul Pe de altă parte, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, şi-a exprimat aseară, în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", de la postul B1 TV, îndoielile că Federaţia Rusă va răspunde pozitiv solicitării Ministerului române de Externe de ridicare a imunităţii diplomatice a diplomatului rus implicat în accident. "Şansele ridicării imunităţii diplomatului sunt tehnic minime. Există o practică consecventă de o mie şi ceva de ani cu privire la imunitatea personalului diplomatic, acest drept de imunitate este al statului, nu al trimisului şi din acest punct de vedere imunitatea nu se confundă cu impunitatea. Apoi, statele, de regulă, evită să creeze precedente pe acest palier, să permită urmărirea penală a trimişilor lor cu statul diplomatic indiferent despre ce fapte este vorba", a explicat Cristian Diaconescu.
- PRIMELE IMAGINI cu studenta RĂNITĂ GRAV de o maşină a Ambasadei Rusiei. Şoferul are imunitate diplomatică | VIDEO
De asemenea, Diaconescu a mai arătat că gestul ministrului de Externe, Titus Corlăţean, de a-l invita la discuţii pe ambasadorul Rusiei la Bucureşti poate fi interpretat atât ca gest de forţă pentru România, cât şi drept unul de blocaj.
"Partea rusă va politiza subiectul, mai întâi va încerca să-l minimalizeze, dând un răspuns indirect, ulterior spunând prin intermediul unui consul că România a exagerat, ori România nu e subiectul în această problemă, şi anunţă astfel o anumită atitudine de natură politică, spunând că se poate rezolva pe alte căi," a completat Diaconescu. Nu în ultimul rând, jurnaliştii de la B1 TV au vehiculat informaţia potrivit căreia numele diplomatului rus implicat în accident, dat publicităţii de către autorităţile române, nu ar fi adevărat, el neregăsindu-se pe lista cu nume publicată pe site-ul ambasadei. CITIŢI ŞI:
- Studenta lovită de diplomatul rus a ieşit din comă
- MAE cere RIDICAREA IMUNITĂŢII diplomatului rus care a ACCIDENTAT GRAV o fată pe trecerea de pietoni
- PRIMELE IMAGINI cu studenta RĂNITĂ GRAV de o maşină a Ambasadei Rusiei. Şoferul are imunitate diplomatică | VIDEO