Rusia a intrat în atenția NATO, după ce a efectuat exerciții militare în Marea Baltică. Între timp, Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării - care a fost trimisă, recent, Parlamentului român - este „un document al unui stat NATO”, a declarat, joi, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.
În demonstrație de forță în fața NATO, Rusia a bifat un exercițiu militar în Marea Baltică, în vreme ce Alianța Nord-Atlantică desfăşoară simultan exerciţii navale în regiune, a anunţat joi armata rusă.
Agenţia oficială rusă TASS a relatat, citând un comunicat al Flotei ruse din Marea Baltică, că bombardiere Su-24 şi avioane de vânătoare Su-30SM ruseşti au simulat atacuri asupra unor ţinte maritime în zone delimitate în Marea Baltică, paralel cu „desfăşurarea exerciţiilor Baltops 2020 ale NATO în regiune”.
Potrivit agenţiei de presă ruse, piloții „au efectuat atacuri de antrenament împotriva unor ţinte care simulau un grup de nave ale unui inamic fictiv”, iar peste zece avioane ale grupării aeriene a Flotei ruse din Marea Baltică au simulat atacuri asupra unor nave de desant ale unui inamic convenţional. Deși raportul nu arată perioada în care armata rusă a efectuat aceste teste, manevrele NATO au loc în regiune între 7 și 16 iunie.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a afirmat că Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării - care a fost trimisă, recent, Parlamentului român - este „un document al unui stat NATO”.
„Pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei ţări membre şi ca mai mulţi bani să fie alocaţi, din bugetele anuale, pentru Apărare.
Rusia nu urmăreşte niciun fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global”, a declarat diplomatul rus.
Potrivit diplomatului, unele acţiuni ale ţării sale în regiunea Mării Negre sunt corelate cu „ceea ce se întâmplă, de exemplu, la (sistemul antirachetă de la - n.r.) Deveselu".
„Dacă, pe scurt, o să încercăm să caracterizăm situaţia relaţiilor noastre acum, putem să folosim o frază din Erich Maria Remarque - 'Pe frontul de vest nimic nou'”, a mai spus Kuzmin.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, „Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 prezintă o nouă abordare ca urmare a schimbării de paradigmă la nivel global, determinată de evoluţiile din regiune, deteriorarea relaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă, ameninţarea reprezentată de terorism, ameninţările hibride şi cele cibernetice, dar şi de alte tipuri de provocări”.