Rusia il plange pe "tarul Boris"

Moartea lui Eltan, regretata  in toata lumea, mai putin de moscoviti.

Rusia se pregateste sa aduca un ultim omagiu primului sau presedinte ales prin vot democratic, Boris Eltan, care va fi inhumat astazi la cimitirul Manastirii Novodevici, din Moscova, unde sunt inmormantate multe alte personalitati marcante ale tarii.

In ultimii 80 de ani, majoritatea liderilor de la Moscova au fost inmormantati in Piata Rosie, astfel ca locul de veci ales de Eltan vine inca o data sa sublinieze ruperea de trecutul sovietic.

Fostul sef de stat, care a murit luni din cauza unei insuficiente cardiovasculare, isi va gasi odihna vesnica in mormantul situat intre cel al generalului Aleksandr Lebed si cel al Raisei Gorbaciova. La 200 de metri de locul de veci al lui Eltan se afla mormantul fostului secretar general al CC al PCUS, Nikita Hrusciov.

Presedintele Vladimir Putin a declarat zi de doliu national pentru astazi, iar la ceremonia funerara sunt asteptati, potrivit Ministerului rus de Externe, fostii presedinti americani George Bush si Bill Clinton.

Presedintele Germaniei, Horst Kühler, sefi de stat ai fostelor republici sovietice, precum Armenia, Lituania si Kazahstan, si premierul Ucrainei, Viktor Ianukovici, si-au confirmat deja prezenta la ceremonie.

Serviciul funerar va fi tinut la impozanta catedrala „Hristos Mantuitorul”, care a fost dinamitata in 1931 la ordinul lui Stalin si reconstruita in anii ‘90, in timpul mandatului lui Eltan.

Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte a fost adus ieri la catedrala, la ora locala 15.00 si a fost depus pe catafalc in prezenta unei garzi de onoare. O ora mai tarziu, vreo 300 de persoane asteptau sa primeasca permisiunea de a intra in lacas pentru a-i aduce un ultim omagiu.

AMINTIRI SI NEMULTUMIRI

Indiferenta printre locuitorii capitalei ruse Locuitorii Moscovei au reactionat cu raceala si dispret la vestea mortii lui Boris Eltan, evocand cu inversunare destramarea URSS, privatizarile haotice din vremea sa ori razboiul din Cecenia, comenteaza AFP. „A vandut tara, am avut incredere in el”, declara furios medicul pensionar Vladimir, in varsta de 61 de ani.

„Eltan a murit? Este un tradator, un tradator care a vandut Rusia”,  exclama nervos un alt trecator. „Personal nu-l respect, deoarece m-am aflat in armata intr-o zona de conflict si stiu totul”, explica un alt rus in varsta de 44 de ani, facand o aluzie la primul razboi din Cecenia, din anii 1994-1996. „Ar fi putut foarte bine sa opreasca razboiul din Cecenia si sa faca reforme, insa cei de la varf au facut bani din acest razboi.”

EROU SAU TRADATOR? Mult mai favorabile sunt aprecierile aparute ieri in presa rusa, care afirma ca Boris Eltan „a intrat deja in istorie, alaturi de alti mari reformatori ai statului rus”. In opinia celor de la „Vremia Novosti”, Eltan este „ultimul erou” al politicii ruse, omul care, fara sa ceara permisiunea nimanui, a ales libertatea pentru Rusia.

Potrivit cotidianului economic „Vedomosti”, Boris Eltan a fost un personaj contradictoriu, dar plin de „pasiune”, „fara de care marile schimbari istorice sunt imposibile. Eltan este unic in istoria Rusiei pentru felul in care a preluat puterea si cel in care a renuntat la ea”, comenteaza ziarul citat.

Lumini si umbre

Gafe celebre ale lui Eltan Fostul presedinte rus Boris Eltan i-a surprins de mai multe ori pe liderii internationali prin gafele, glumele deplasate si comentariile lipsite de tact pe care le-a facut in timpul carierei sale, relateaza Reuters.

Eltan, care nu a reusit sa se acomodeze cu protocolul rigid al intalnirilor la nivel inalt, a incalcat adesea regulile diplomatiei, spunand sau facand exact ce-i trecea prin minte. In 1994, Eltan a socat mai multi oficiali, in timpul unui picnic pe un vas, pe raul Volga, cand le-a ordonat politistilor de frontiera sa-l arunce pe purtatorul sau de cuvant, Viaceslav Kostikov, in apele reci.

In acelasi an, oficialii prezenti la ceremonia care a marcat plecarea ultimelor trupe ruse din Germania au fost uimiti cand presedintele rus a luat bagheta dirijorului unei orchestre militare si a insistat sa dirijeze el.

Pe seara, la o receptie, el a inceput sa cante. Un alt incident celebru s-a petrecut tot in 1994, cand Eltan nu a mai coborat din avionul sau pentru a discuta cu premierul Irlandei, Albert Reynolds, in timpul unei escale la Aeroportul Shannon.

Liderul rus a declarat ca a dormit prea mult si i-a certat pe consilierii sai ca nu l-au trezit, insa impresia generala a fost aceea ca tarul Boris era beat mort. In 1995, in timpul unei intalniri cu ziaristii straini, a fost surprins de camerele de filmat in timp ce ciupea de spate o secretara.

Tot in fata camerelor de filmat, Eltan a dansat rock in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 1996. Ulterior s-a aflat ca suferise un atac de cord cu numai cateva zile inainte. (Jacqueline Prager) Libertate contra prosperitate

De la Eltan eliberatorul la Putin dictatorul Cu Boris Eltan, rusii au invatat sa critice deschis oamenii politici, insa au trait pe pielea lor vulnerabilitatea si saracia. Doua „maladii” pe care Vladimir Putin le-a contracarat prin forta petrodolarilor, printr-un regim din ce in ce mai represiv, comenteaza AFP. La o zi dupa moartea fostului presedinte, artizanul loviturii fatale asupra URSS, intreaga Rusie rememoreaza aceasta perioada haotica, dominata insa de o mai mare deschidere decat astazi.

„Eltan a fost mai mult un distrugator decat un constructor. A distrus totalitarismul si socialismul in Rusia, dar nu s-a dovedit suficient de creativ pentru a lansa Rusia catre economia de piata”, spune politologul rus Evgheni Volk.

Vladimir Putin, succesorul propulsat de fostul presedinte, a declarat ca odata cu Boris Eltan „s-a nascut o Rusie democratica, un stat liber deschis lumii”. O mostenire pe care Putin nu a reusit s-o pastreze, opineaza AFP.

„Cu Putin am inregistrat o revenire la metodele politice sovietice, represive, care disparusera in timpul lui Eltan. Astazi exista o centralizare a puterii politice si a presei. Eltan era mult mai deschis criticilor”, subliniaza Evgheni Volk.

Paradoxul rusesc

„Nu este pentru prima oara in Rusia cand dezvoltarea economica este insotita de dezvoltarea unui regim totalitar. Este valabila si reciproca, in care un regim mai liberal pe plan politic antreneaza saracirea populatiei. Este o caracteristica a Rusiei”, comenteaza analistul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.

Abia ajuns la putere, Putin a pus capat popularei „Kukli”, o emisiune satirica devenita simbol al libertatii de exprimare din perioada lui Eltan. Ulterior au fost adoptate numeroase amendamente la Constitutie cu scopul intaririi puterii statului, anumite partide de opozitie au fost interzise pe motiv ca ar fi fost extremiste, iar manifestatiile opozantilor au inceput sa fie reprimate fara menajamente. Cu toate acestea, Putin este in continuare foarte popular in Rusia. (Livia Cimpoeru)