Rusia forțează companiile occidentale care ies de pe piața sa să facă o donație țării
- Dosofteea Lainici
- 29 martie 2023, 22:01
După mai bine de un an de la începutul războiului din Ucraina, Kremlinul încă se gândește la modalități de a penaliza companiile străine care părăsesc țara - iar acum face ca plecarea să fie cea mai costisitoare variantă.
Investitorii din „țări neprietenoase” care își vând afacerile trebuie să doneze cel puțin 10% din veniturile obținute din vânzare către bugetul rusesc, potrivit unui document postat luni de Ministerul de Finanțe al țării. „Țările neprietenoase” au fost definite ca fiind cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.
Noua hotărâre prevede că astfel de companii au „obligația de a face o contribuție voluntară în numerar la bugetul federal”, care se ridică la cel puțin 10% din ceea ce primesc din vânzare, potrivit unei traduceri Reuters.
Această donație se adaugă la o reducere de 50% din vânzarea activelor lor, anunțată anterior, care trebuie să fie suportată de acești investitori.
Rusia a asistat la un exod al companiilor pe care le-a invadat în Ucraina, dar unele au rămas - fie voluntar, fie din cauza provocărilor legate de ieșirea de pe piața rusă.
Câte companii străine își desfășoară activitatea în Rusia
În timp ce peste 1.000 de companii au anunțat rapid că își reduc în mod voluntar operațiunile din Rusia la doar două luni după începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, până acum doar 520 de companii au reușit să iasă de pe piață definitiv, potrivit unui studiu în curs de desfășurare condus de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management.
Aproximativ 550 de companii străine își desfășoară încă activitatea în țară, potrivit listei întocmite de Yale. Printre acestea se numără firme din SUA, Germania, Franța și Italia, printre altele.
Este o provocare pentru multinaționale să își facă pur și simplu bagajele și să părăsească rapid Rusia, potrivit unui articol publicat miercuri pe blog de Saul Estrin și Klaus E Meyer, profesori la London School of Economics și, respectiv, Ivey Business School.
Principalul dintre acestea este faptul că filialele întreprinderilor străine trebuie să respecte o multitudine de politici rusești.
„Filiala ar avea de obicei multe obligații contractuale și legale de care nu poate pur și simplu să se sustragă”, au scris Estrin și Meyer. „O retragere bruscă este posibil să ducă la acțiuni legale din partea partenerilor de afaceri sau a autorităților”.
Chiar și așa, câteva companii de profil înalt au părăsit Rusia - cum ar fi McDonald's, Starbucks și Goldman Sachs.
În timp ce franciza rusească Starbucks a fost vândută unui grup format dintr-un om de afaceri, un rapper și o companie rusă, activele McDonald's și Goldman Sachs au fost vândute unor foști angajați.
Potrivit lui Estrin și Meyer, aceste opțiuni nu sunt disponibile pentru orice companie - mai ales că, în primul rând, ar exista mai puțini potențiali cumpărători din cauza sancțiunilor de amploare împotriva Rusiei.
Peste 2.000 de companii solicită aprobarea pentru a ieși de pe piața rusă, a relatat marți Financial Times, citând o persoană implicată într-o negociere de ieșire. Însă autoritatea care gestionează cererile se întrunește doar de trei ori pe lună și analizează până la șapte cereri de fiecare dată, prelungind astfel procesul de ieșire, potrivit FT.
Ministerul rus de finanțe nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.