Rusia şi China îşi lărgesc alianţa. Experţii în apărare se tem de Al 3-lea Război Mondial

Sursa: Arhiva EVZ

Președintele Comitetului selectat al Apărării din Marea Britanie, Tobias Ellwood, a avertizat recent că Rusia şi China încearcă să atragă Iran de partea lor, crescând astfel riscul izbucnirii celui de-Al 3-lea Război Mondial.

Tobias Ellwood crede că o alianţă formată din Rusia, China şi Iran reprezintă un „trio devastator”. Expertul în probleme de apărare consideră că cele trei ţări riscă izbucnirea celui de-Al 3-lea Război Mondial.

Ellwood este membru al Parlamentului Regatului Unit. Comitetul selectat pentru apărare este unul dintre comitetele selecte ale Camerei Comunelor din Marea Britanie. În rândurile de mai jos, Ellwood explică pe larg ultimele mişcări de pe scena internaţională.

Putin şi Xi Jinping sunt foarte decişi

Caricatura cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat cu posibilitatea ca Moscova și Beijing să-și unească forțele într-o alianță militară. În timpul unei întâlniri cu experți naționali și străini, oficialul britanic a subliniat cum s-a ajuns aici.

Astfel, deși Rusia nu are nevoie de o alianță militară cu Beijingul, „teoretic, este foarte posibilă”. În opinia lui, faptul că Rusia şi China formează relații mai puternice nu ar trebui să fie o surpriză.

El a declarat pentru Express.co.uk: „Rusia și China nu sunt aliați naturali, dar asta se datorează faptului că au acum un dușman comun (n.r. - SUA). Trupele lor fac acum exerciții împreună, așa că își învață reciproc protocoalele și comunică între ele”, a punctat Elwood.

Rusia şi China se completează de nevoie

Exerciţii militare comune între Rusia şi China.

„Cred că Rusia va dori să rămână apreciată. Economia sa este de mărimea Italiei și suferă din cauza bugetului militar.

Singurul mod în care poate susține acest lucru este cumva, în următoarele câteva decenii, să alunece în spatele Chinei”, a completat Tobias.

Totodată, el a detaliat ce înseamnă dependența dintre Beijing și Moscova. Ea ar putea fi „mai” semnificativă decât ceea ce a împins lumea aproape de catastrofa nucleară din timpul Războiului Rece.

El a adăugat: „Există acum o dependență a uneia faţă de cealaltă mai degrabă decât să se placă doar una pe cealaltă, din cauza comerțului.”

Ce vrea, de fapt, China de la Rusia?

„China este disperată după minerale și resurse pentru a construi toate lucrurile pe care le construiește. Jumătate dintre toate lucrurile din lume sunt acum construite în China.

Aceasta este o afirmație colosală. Pentru a face toate aceste lucruri, are nevoie de importuri, iar Rusia poate oferi o mulțime de lucruri”, a mai declarat Elwood.

Deputatul din Bournemouth East a spus că ar putea exista o țară-terță care să adere la o astfel de alianță.

Rusia şi China ştiu ce poate crea Iran

Iran a început să îmbogățească uraniul cu până la 20% și a confiscat recent un petrolier sud-coreean. Expertul britanic spune că sunt doi pași cu destinaţie clară.

Ei au fost întreprinşi pentru a reînvia acordul nuclear anulat de Washington în 2018. Mai există şi o altă cheie a acestor acţiuni ale oficialilor de la Teheran.

În timp ce unii au avertizat cu privire la potențialul de escaladare a conflictului sub Donald Trump, majoritatea experților consideră mișcările ca o încercare de a exercita presiuni asupra președintelui ales Joe Biden.

Când a fost întrebat, Ellwood a fost de acord că ar putea fi stabilit un „trio devastator” dacă Biden continuă pe o cale similară cu predecesorul său.

„Este un avans natural în ceea ce am discutat deja. China și Iranul au deja legături foarte puternice. La fel au Iranul și Rusia, întrucât au un interes comun în Siria.

Acesta este un avans natural al punctelor-forte actuale și ceva ce Occidentul ar trebui să recunoască drept ceva ce am permis să se întâmple”, a precizat Tobias Elwood.

Soluţia în faţa alianţei Rusia-China-Iran

„Primul lucru de făcut este să reconstruim organizațiile internaționale care se prăbușesc, astfel încât să aibă o influență.  Organizația Mondială a Comerțului şi Organizația Națiunilor Unite sunt esențiale pentru a ne sprijini pe ceva”, a spus acesta.

Ellwood a cerut Regatului Unit să conducă schimbările și să stabilească legături mai puternice cu SUA.

El a continuat: „Următorul pas este să ne relansăm cu aliații occidentali pentru a stabili în ce credem, în ce susținem.

Cinci ochi ar putea fi un punct de plecare util. Asta este ceea ce ar trebui să conducă Marea Britanie. Suntem buni la gândirea strategică. Sper că putem urmări acest lucru.”

sursa: express.co.uk