Rusia a cerut, duminică, Grupului celor 20 (G20) să înceteze discuţiile despre securitate şi să se concentreze asupra celor mai stringente probleme socio-economice ale lumii.
Rusia a luat această poziție în plin război desfășurat pe teritoriul Ucrainei, și înaintea unui summit ce se preconizează că va fi dominat de criticile Occidentului la adresa invaziei din țara vecină.
Rusia le cere celor mai puternice țări să-și vadă de treabă și să se concentreze pe alte probleme decât cea a războiului din Ucraina
Într-un comunicat remis înaintea summitului, Ministerul de Externe rus afirmă că este de o "importanţă fundamentală ca G20 să îşi concentreze eforturile asupra ameninţărilor reale, în locul celor imaginare". În comunicat se adaugă: "Suntem convinşi că G20 este chemat să gestioneze probleme socio-economice.
Extinderea agendei sale în domenii precum pacea şi securitatea - despre care multe ţări discută - nu este viabilă. Aceasta ar constitui o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi va sumbina atmosfera de încredere şi cooperare din cadrul G20." Ministrul de externe rus, Serghei lavrov, va conduce delegaţia Rusiei la acest summit - primul de câd Moscova a invadat Ucraina în februarie - după ce Kremlinul a afirmat că preşedintele Vladimir Putin este prea ocupat să ia parte la summit.
Acuzațiile pe care le-a lansat Serghei Lavrov la adresa Occidentului
Anterior în cursul zilei de duminică, Lavrov a acuzat Occidentul de tentative de a "militariza" Asia de sud-est, în comentarii ce creează premisele unei confruntări posibil tensionate la G20. Rusia afirmă că criza alimentară mondială ar trebui să constituie o parte cheie a agendei summitului din Bali, ce are loc cu doar câteva zile înainte de expirarea acordului de referinţă privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.
Moscova cere Occidentului să relaxeze unele sancţiuni, despre care afirmă că blochează exporturile de îngrăşăminte şi produse agricole, iar până acum a refuzat să îşi asume un angajament pentru prelungirea acordului, care facilitează exporturile de cereale din porturile sudice ale Ucraine.
sursa: Reuters / RADOR