Rusia cauta rute alternative la petrol

Ingrijorate de disputa cu Belarus, autoritatile rusesti vor sa gaseasca solutii pentru transportul resurselor energetice.

German Gref, ministrul rus al comertului, spune ca Rusia trebuie sa gaseasca rute alternative de transport pentru gaze si petrol. Acesta a admis ca reputatia tarii sale ca furnizor de energie a avut de suferit in urma disputei cu Belarus, care a dus la intreruperea temporara a exporturilor de petrol catre Europa Occidentala. Rusia furnizeaza prin Belarus peste 10a din necesarul de titei al UE.

Gref, care a luat parte la negocierile cu autoritatile din Belarus, crede ca tarii sale ii vor trebui ani intregi pentru a-si reface reputatia pierduta si pentru a reduce temerile europene privind furnizarea de petrol si gaze, care fusese deja afectata anul trecut de disputa similara cu Ucraina. „Trebuie sa cream un sistem care sa depinda doar de noi, nu de diversi parteneri de tranzit”, a explicat ministrul.

Istoria problemelor

Rusia a stopat luni livrarile de petrol catre Europa realizate prin conducta Drujba, care trece prin Belarus. Rusia a acuzat atunci autoritatile din Belarus ca fura petrol din conducta in contul unei taxe de tranzit pe care au impus-o ca raspuns la cresterea pretului de autoritatile de la Moscova. Germania, Polonia si alte tari europene au constatat ca raman fara livrari in plina iarna. Livrarile au fost reluate marti dimineata, dupa ce Belarusul a suspendat taxa de tranzit, iar pretentiile rusilor au fost diminuate.

Solutii alternative

Rusia a primit in schimb acordul de a obtine cea mai mare parte a profiturilor rezultate din rafinarea petrolului in Belarus, estimate intre 1,5 si 2,1 miliarde de dolari pe an. La Minsk, vicepresedintele belarus, Andrei Kobyakov, a declarat ca intelegerea este corecta, desi tara sa va sacrifica miliarde de dolari obtinute din rafinarea produselor petroliere. A adaugat ca nu se asteapta ca preturile pentru consumatorii casnici sa nu creasca.

Uniunea Europeana este ingrijorata de aceasta noua disputa si cauta solutii pentru reducerea dependentei de livrarile ruse de energie. Printre acestea se afla si finalizarea conductei Nabucco, care ar urma sa aduca gaze si petrol din zona Marii Caspice catre statele membre.