Rusia nu este de acord ce decizia NATO de a creşte prezenţa navelor de război în Marea Neagră şi a transmis prin ministrul adjunct de Externe că această cale poate conduce către un conflict în regiune.
Rusia avertizează NATO. Confruntare în Marea Neagră, risc crescut! Anunţul oficial a fost lansat de ministrul adjunct de Externe Alexander Grușko.
Rusia dezaprobă strategia NATO în Marea Neagră, dar şi planurile de modernizare a forțelor navale ale României şi Bulgariei. Totodată, NATO vizează inclusiv modernizarea flotei georgiene și ucrainene.
Totuşi, Grușko a omis să precizeze că Moscova a transformat peninsula Crimeea după anexarea ilegală din 2014. De acolo, ruşii supravegheză aproape întregul spațiu pontic. Acest fapt reprezintă un pericol semificativ pentru celelalte țări din zonă.
Rusia avertizează NATO. Confruntare în Marea Neagră, risc crescut!
„Vrem ca atât regiunea Mării Negre, cât și regiunea Mediteranei de Est să rămână zone de pace și cooperare, iar totul trebuie făcut pentru aceasta. Prin urmare, această politică de izolare a Rusiei are o dimensiune regională”, a declarat diplomatul rus.
Acesta a completat că Moscova nu vrea ca Grecia să fie atrasă în strategia de izolare a Rusiei. Grecia este țară-membră a NATO şi are relaţii amicale cu administaţia de la Kremlin.
„În prezent, putem observa intensificarea atacurilor asupra sistemului regional de securitate din regiunea Mării Negre… Vedem decizia NATO de a crește numărul de zile petrecute acolo de grupuri de nave de război…
Vedem încercări de a pune la îndoială regimul de la Montreux, care a servit ca o garanție de încredere pentru stabilitate și securitate militară în acea regiune timp de zeci de ani…
Vedem planurile de echipare și reechipare a Forțelor Navale ale Bulgariei, României… Acum vorbesc deja despre Georgia și Ucraina. Aceasta este o cale care duce la o creștere a potențialului de confruntare în acea regiune”, a subliniat Grușko, conform Tass.
Ce a făcut Rusia după anexarea Crimeei?
După anexarea Crimeei, Rusia a poziționat sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD). Au fost instalate inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.
În acest context, Flota rusă a Mării Negre a fost întărită, ceea ce îi asigură Rusiei o poziție dominantă față de vecini.
În replică, NATO și-a intensificat activitățile în regiunea Mării Negre cu scopul reasigurării aliaților și partenerilor săi din zonă.
Şi România plănuiește investiții importante în consolidarea apărării zonelor de coastă. România intenționează să cumpere rachete antinavă Naval Strike Missile si corvete multifuncționale.
Pe lista achiziţiilor se mai află sisteme de artilerie reactivă cu rază lungă de acțiune HIMARS, radar de contrabaterie AN/TPQ53 şi alte sisteme moderne de luptă.