Un gest din Belgia către Ucraina a înfuriat Rusia în asemenea măsură încât vorbește fără ocolișuri despre ceea ce ar putea escalada într-un Al Treilea Război Mondial. Inițiativa atât de prost primită de Kremlin este pactul semnat sâmbăta trecută de premierul belgian, Alexander de Croo, și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în care Belgia își exprimă sprijinul pentru ca Ucraina să fie stat membru cu drepturi depline atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO.
În luna octombrie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, a descris ipotetica integrare a Kievului în Alianța Atlantică drept un gest de "natură suicidară", preludiu la "Al Treilea Război Mondial", ca răspuns la aplicarea articolului 5 al Organizației Atlanticului, prin care orice atac împotriva unei țări NATO "va fi considerat ca un atac împotriva tuturor membrilor săi".
Tocmai neintegrarea Ucrainei în Alianța Atlantică este una dintre prioritățile președintelui rus, Vladimir Putin, chiar înainte de izbucnirea conflictului Moscova-Kiev, pentru a nu interfera cu influența Kremlinului în această zonă geostrategică, notează elperiodico.com
Între timp, Rusia se zguduie
Potrivit unor relatări din presa rusă, luni, o serie de explozii au afectat două baze rusești, inclusiv o bază aeriană care, potrivit oficialilor de la Kiev, era folosită pentru bombardierele ale căror rachete au distrus rețeaua energetică a Ucrainei.
Nu s-a putut afla imediat ce anume a provocat exploziile de la cele două baze militare, iar pagubele totale încă nu au fost stabilite.
La câteva ore după anunțarea exploziilor, oficialii ucraineni au spus că Rusia ar fi lansat un val de rachete asupra unor obiective din țară. În urma unui atac al rușilor din Zaporijjia, doi oameni au murit, iar alți doi au fost răniți, potrivit declarațiilor lui Kirilo Timoșenko, un înalt oficial al Administrației Prezidențiale din Ucraina.
Dintre cele două explozii raportate în Rusia, una a lovit baza aeriană Engels-2, aflată în apropierea orașului Saratov, din sud-estul țării, aflat la sute de kilometri de frontiera ucraineană și care adăpostește bombardiere rusești de importanță strategică, după cum relevă Astra, o agenție de presă rusească.
La Washington, un oficial al Departamentului de Stat a spus că Pentagonul deține probe legate de explozia de la baza Engels. Oficialul respectiv a vorbit sub condiția anonimatului din cauza delicateții subiectului.
Luni dimineață, o explozie de la o bază militară situată în apropierea orașului Riazan s-a soldat cu moartea a doi oameni și cu rănirea altor șase persoane, potrivit relatărilor agenției de presă RIA Novosti. Agenția a precizat că un camion încărcat cu combustibil a explodat, citând o declarație a serviciului local de urgență, dar fără să precizeze și cauza exploziei.
Ucraina nu a revendicat niciuna dintre explozii. În trecut, implicarea armatei ucrainene în atacurile de pe teritoriul rus au fost ambigue în mod deliberat, dar armata și politicienii au ținut cont de știrile care au circulat în presa rusă.
Roman Busagin, guvernatorul regiunii Saratov, a dat o declarație prin care le cere cetățenilor să își păstreze calmul, în timp ce zvonurile despre puternica explozie de la baza aeriană se răspândeau pe canalele presei de socializare.
“Doresc să vă asigur că nu s-au înregistrat situații de urgență în zonele locuite ale orașului”, a spus el. “Informațiile legate de incidentele de la baza militară sunt verificate de instituțiile vizând respectarea legii”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat că este la curent cu cele două incidente, dar nu deține „informații precise, drept care, nu poate comenta”. Potrivit Agenției de presă TASS, el a spus că și președintele Putin a fost informat.
Baza aeriană Engels și alte instalații rusești se află la circa 500 – 700 km. depărtare de frontiera ucraineană, dincolo de orice front cunoscut al arsenalului ucrainean de rachete.
Explozia de la baza aeriană Engels a făcut ca mulți blogerri ruși influenți care sprijină invazia să pledeze pentru sporirea atacurilor asupra Ucrainei, reînnoindu-și totodată criticile la adresa armatei ruse. „Uneori ni se pare că puneți câte o bombă în buzunarele oamenilor, fără ca ei să-și dea seama în vreun fel”, scria în contul său de pe Telegram Voennîi Osvedomitel, un comentator foarte popular.
În urma exploziilor, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, a părut să recunoască atacurile pe ocolite, așa cum au procedat deseori oficialii ucraineni după niște explozii inexplicabile pe teritoriul Rusiei, notează nytimes.com
„Pământul e rotund – o descoperire făcută de Galileo”, a scris el pe Twitter. „Dacă ceva este lansat în spațiul aerian al vreunei alte țări, mai devreme sau mai târziu, niște obiecte zburătoare se vor întoarce de unde au plecat”.
La doar câteva ore după explozie, oficialii ucraineni au afirmat că, de la baza aeriană Engels, au fost lansate peste o duzină de bombe rusești.
(Traducerea Rador)