În ciuda rezultatelor devastatoare din timpul războiului din Ucraina, armata rusă încă are mai multă artilerie și lansatoare de rachete decât armata ucraineană. Armata rusă deține unul dintre cele mai bune sisteme de control al focului de artilerie din lume.
Armata ucraineană a început anul 2022 cu doar jumătate din armele și lansatoarele armatei ruse. Pentru a putea avea mai multe arme și lansatoare, armata ucraineană, începând cu 2014, a cumpărat armament de la Uniunea Sovietică. Armata a format brigăzi noi și regimente de artilerie, batalioane de artilerie și rachete, tancuri de asalt aerian și a ajutat marina să formeze batalioane de artilerie pentru brigăzile maritime.
Capacitatea armatei rusești
După opt ani de expansiune, corpul de artilerie ucraineană avea 2.900 de tunuri și lansatoare. Dar corpul de artilerie rusesc se extinsese în același timp, ajungând la aproximativ 6.000 de sisteme de artilerie și rachete.
„Aș spune că cifrele îi favorizează în mod clar pe ruși”, a declarat generalul Mark Milley, președintele Șefilor Statului Major al Statelor Unite ale Americii. „În ceea ce privește artileria, armata ucraineană este depășită numeric. Rușii s-au confruntat cu multe probleme. Au probleme de comandă și control, probleme de logistică.”
Eșecurile au ca rezultat o mulțime de obuze și rachete irosite. „Această abordare a avut cel mai mare impact în crearea unui decalaj între capacitatea potențială și cea reală în ceea ce privește incendiile rusești”, au scris Watling, Daniliuk și Reynolds.
Antrenamentul armatei ucrainene
„Se pare că cei care conduc misiunile de foc fie nu au acces la informații contextuale, fie sunt indiferenți în privința acestora”, au adăugat analiștii. Forțele ucrainene au învățat comanda misiunii de la aliații lor din Statele Unite ale Americii și NATO. „Ucraina a fost antrenată de Statele Unite din 2014”, a spus Milley în aprilie. „Mi-au oferit feedback personal, spunând că antrenamentul a fost destul de eficient în ceea ce privește conceptul misiunii”.
Așa că artileriștii ucraineni își schimbă complet misiunea atunci când unele tactici nu funcționează. Artileriștii ruși tind să facă greșeli în timp ce așteaptă o nouă comandă care ar putea să nu vină niciodată, potrivit Forbes.