Rusia are exclavă în Elveţia

Elveţia a acordat Rusiei un teritoriu de 563 de metri pătraţi, pe care a fost construită o cruce în memoria celor 700 de soldaţi căzuţi într-o luptă împotriva armatelor franceze, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Exclava a fost numită Suvorov, după numele unuia dintre cei mai mari conducători militari ruşi. În Europa sunt alte câteva exclave, cu istorii care de care mai interesante.

Pe bucata de pământ primită, aflată la nord de oraşul elveţian Andermatt, Rusia a construit o cruce de 28 de metri înălţime, "păzită" de drapelul rusesc.

Generalisimul Suvorov

La 25 septembrie 1799, trupele ruse conduse de Alexandr Suvorov erau înfrânte de armata franceză pe un teritoriu care aparţine astăzi Elveţiei. Liderii militari ruşi au decis că trupele lor trebuie să se retragă traversând Alpii, după ce armata generalului Korkasov fusese învinsă la Zurich.

O astfel de operaţiune militară, extrem de riscantă, nu mai fusese încercată de la expediţia lui Hannibal împotriva Romei. 700 de soldaţi ai armatei ruse au murit în lupta cu armatele revoluţionare franceze, dar campania a continuat şi a fost socotită un succes de ţarul rus Pavel I, care i-a oferit lui Suvorov cel mai înalt grad militar, cel de generalisim.

O altă exclavă rusească, mult mai cunoscută, este Kaliningrad-ul, regiune de 215 kilometri pătraţi de pe coasta sud-estică a Mării Baltice. Primul mormânt al lui Napoleon - cedat Franţei

Totuşi, statul european cu cele mai multe exclave este Spania, care deţine trei astfel de teritorii: Melilla şi Ceuta (nordul Marocului) şi Llivia (teritoriu de 12,84 km din sudul Franţei).

Elveţia este ţara cu cele mai multe enclave. Pe lângă micuţul Suvorov, teritoriul elveţian înconjoară şi două teritorii aparţinând Italiei şi Germaniei (Campione d'Italia şi, respectiv, Busingen am Hochrhein.

Un alt exemplu interesant este casa din Longwood în care a locuit Napoleon în perioada exilului în Insula Sfânta Elena. Aceasta casă, împreună cu mormântul iniţial al lui Napoleon, a fost cedată Franţei de către britanici. Cimitirul american din Normandia, în care sunt îngropaţi peste 9.000 de soldaţi americani decedaţi în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost cedat Statelor Unite de către guvernul francez.

Alte exclave europene:

Kleinwalsertal - teritoriu austriac din Germania

Sastavci - teritoriu bosniac în Serbia Ritzhof, Mutzenich, Ruckschlag şi suprafeţe din Lammersdorf şi Roetgen - teritoriu german din Belgia. Baarle-Hertog - teritoriu belgian din Olanda

Baarle-Nassau - teritoriu olandez în Belgia

Exclavele sunt teritorii care nu comunică cu statul de care aparţin, fără a fi insule.

Surse: Wikipedia, Dicţionar de geopolitică (Oleg Serebrian). experiencefestival.com