Runda finală a tezelor unice

Aproximativ 430.000 de elevi susţin, de azi, ultima sesiune a testărilor care vor conta 50% pentru admiterea la liceu.

Elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a susţin, începând de astăzi, tezele cu subiect unic din semestrul al II-lea. Notele acestor testări - adunate cu cele din semestrul I - vor conta, în proporţie de 50%, la admiterea computerizată la liceu.

Şcolarii vor putea afla baremele, imediat după ce dau tezele, de pe site-ul Ministerului Educaţiei, la adresa http://examene.edu.ro. Lucrările vor fi evaluate de doi profesori din altă unitate de învăţământ decât cea în care învaţă elevii, iar tinerii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii pe 29 mai. Testările ţin două ore Tezele cu subiect unic, introduse de ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, înlocuiesc, din acest an, examenul de capacitate sau Testele Naţionale. Deşi au regim de teze semestriale, se susţin în aceleaşi zile în întreaga ţară şi contează la media finală pentru admiterea în liceu. Timpul de lucru pentru testare este de două ore.

Anul acesta vor participa la examinări aproape 430.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale dau şi proba de Limba maternă. Circa 12.800 de elevi de clasa a VII-a şi 11.564 de clasa a VIII-a vor da astăzi prima probă a tezelor cu subiect unic din semestrul al II-lea, respectiv cea la Limba şi literatura maternă.

Disciplinele la care se susţin tezele în clasa a VII-a sunt: Limba şi literatura română, Matematică şi Limba şi literatura maternă pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Pentru cei de clasa a VIII-a, disciplinele sunt Limba şi literatura română, Matematică şi, la alegere, Geografia României sau Istoria românilor. Lucrările vor fi discutate cu profesorii

Lucrările şcolarilor vor fi evaluate de doi profesori, alţii decât cei din unităţile de învăţământ de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare şi notare vor fi postate, imediat după desfăşurarea examenelor, pe site-ul Ministerului Educaţiei, la http://examene. edu.ro.

Tezele vor fi evaluate în maximum trei zile după susţinerea lor. Examinarea se va face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându- se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. Nota finală se va stabili prin media aritmetică a notelor acordate de către fiecare profesor evaluator. Fracţiunile de punct, rezultate din împărţire, se vor rotunji la nota imediat superioară, dacă sunt cuprinse în intervalul 0,50- 0,99, sau se anulează, dacă sunt cuprinse în intervalul 0,01-0,49.

Profesorii care predau la clase au obligaţia, în următoarele cinci zile după ce se dau notele, să analizeze, împreună cu elevii, lucrările şi notele obţinute. În urma acestei analize, copiii pot depune eventualele contestaţii la comisia din şcoala respectivă. Reevaluarea tezelor se va face în două zile de la data depunerii contestaţiilor, conform calendarului. Din 23 mai, elevii care au absentat vor avea posibilitatea să dea teza la Matematică. Pe 27 mai este programată teza la Limba şi literatura maternă, pe 30 mai la Istorie sau Geografie, iar pe 2 iunie la Limba şi literatura română.

PROBE

Calendarul examenelor în semestrul al II-lea

> astăzi, 6 mai - Limba şi literatura maternă

> 9 mai - Istoria românilor/Geografia României (numai clasa a VIII-a)

> 13 mai - Limba şi literatura română > 16 mai - Matematică

> 29 mai - depunerea contestaţiilor

SANCŢIUNI

Nota scăzută la purtare pentru copiat Nota 1 şi trei puncte scăzute la purtare. Acestea sunt sancţiunile pentru cei care vor încearca să copieze la tezele cu subiect unic. Elevii care vor fi surprinşi având asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu persoane din exterior şi cei prinşi copiind în timpul desfăşurării tezelor vor primi nota 1 la teza respectivă.

Profesorii care furnizează răspunsuri, falsifică lucrări sau săvârşesc fapte care împiedică desfăşurarea în condiţii normale a tezelor sunt sancţionaţi disciplinar. După caz, se poate ajunge şi la sesizarea organelor de urmărire penală.