Internaţionalul de la Ştiinţa Baia Mare ne-a dezvăluit care este obiectivul "stejarilor" la Cupa Mondială de anul viitor din Noua Zeelandă.
Rugbiştii tricolori nu s-au bucurat decât o noapte şi o zi după succesul de sâmbătă cu Uruguay din barajul pentru calificarea la Cupa Mondială de anul viitor. Sportivii legitimaţi la echipe din Franţa au plecat deja spre Hexagon. Doar căpitanul Sorin Socol şi-a prelungit un pic vacanţa acasă.
Jucătorii din campionatul intern s-au întors la cluburile lor. În returul cu Uruguay, câştigat de "stejari" cu 39-12 (în tur, la Montevideo, fusese 21-21), în echipa de start şi-au făcut loc şase jucători din campionatul intern: stelistul Dănuţ Dumbravă, timişoreanul Cătălin Fercu, băimărenii Ionuţ Dimofte şi Gal Csaba (Baia Mare), constănţenii Daniel Carpo şi Cătălin Nicolae.
La sfârşitul acestei săptămâni, Steaua şi Ştiinţa Baia Mare se vor întâlni, pe stadionul "Arcul de Triumf" din Bucureşti, în finala Cupei României. "Suntem deja la antrenamente. N-am uitat de meciul cu Uruguay, dar ne gândim deja la Cupă", ne-a mărturisit ieri Ionuţ Dimofte, "centrul" naţionalei României.
"Apogeul oricărui sportiv"
Dimofte, în vârstă de 26 de ani, care la Baia Mare evoluează pe postul de "uvertura", e la a doua Cupă Mondială. "Chiar la a treia, socotind-o şi pe cea de la juniori, din 2007", a adăugat jucătorul de la Ştiinţa.
"Prezenţa la o Cupă Mondială reprezintă apogeul oricărui sportiv. Nu îţi poţi dori mai mult. Tocmai de aceea am tras tare să prindem biletele pentru Noua Zeelandă. Nu ne-am gândit niciun moment că am putea rata calificarea. Puţină teamă a existat. Vorbeam cu băieţii după meci şi toţi eram de acord că scorul din primul meci a fost perfect. Acel meci egal de la Montevideo ne-a montat şi, până la urmă, ne-a făcut cadou bucuria victoriei de la Bucureşti. Ce va fi în Noua Zeelandă? Important e să nu ne facem de râs", ne-a declarat jucătorul campioanei Ştiinţa Baia Mare, unul dintre cei mai buni "stejari" sâmbătă.
Dimofte a susţinut că la acest succes a contribuit şi atmosfera din sânul echipei naţionale. "Acum e o atmosferă extraordinară. Altfel n-am fi ajuns aici", a punctat băimăreanul. Dimofte şi-a amintit ce efect a avut asupra vestiarului naţionalei boicotul "francezilor": "Au fost momente grele. Antrenorii se schimbaseră, nu reuşisem să punem la punct un sistem de joc viabil. Eram pe locul 5 în Turneul celor 6 Naţiuni B. Doar Spania era în spatele nostru".
"Calificarea la Cupa Mondială din Noua Zeelandă înseamnă o mare performanţă şi continuitate pentru rugby-ul românesc.", IONUŢ DIMOFTE, "centru" la naţionala România
BANI
"Din rugby nu te îmbogăţeşti"
Ionuţ Dimofte a început rugbyul la Bârlad. La 14 ani a plecat la Gura Humorului, iar când a terminat junioratul s-a transferat la Steaua. A mai evoluat la Suceava şi Arad, iar acum e în al doilea sezon la Ştiinţa Baia Mare.
"Rugby-ul nu e un sport din care să te îmbogăţeşti, dar e interesant să-l practici. Primii bani i-am câştigat când am ajuns la naţionala de juniori. Au fost vreo 50 de dolari, diurna de la Cupa Mondială! În rugby banii nu sunt pe primul plan. Mai întâi e pasiunea. Nu suntem săraci, dar nu banul primează", ne-a mai declarat Dimofte.