Rugby-ul a luat amploare printre „coloșii” din Insula Paștelui

Celebrul sport cu balonul oval se practică chiar și pe cea mai izolată insulă locuită din lume. În ciuda acestui aspect, pe acest teritoriu se regăsesc două echipe locale și se organizează anual un turneu unic de rugby în 7.

Rapa Nui este locul unde se regăsesc cele 887 de statui monumentale - „moai” -, create de primii locuitori ai acestui teritoriu. UNESCO a considerat-o drept patrimoniu universal, iar astăzi are o populație de circa 6.000 de locuitori, dintre care 15% sunt indigeni. Un alt aspect al acestui loc din Pacific este denumirea ca „Insula Paștelui”, căpătată de la exploratorul olandez Jacob Roggeveen, primul vizitator european, care a descoperit insula în duminica Paștelui din 1722. Din 1888, insula polineziană aparține statului Chile.

 

Au îmbrățișat fenomenul datorită unui scoțian

Aici, rugby-ul e în toi încă din 2002, atunci când a avut loc primul meci oficial. Pe Insula Paștelui se practică, la nivel de amatori, rugby-ul în 7 (o variantă a rugby-ului în XV), iar pe acest teritoriu se regăsesc două echipe: A&B și Mamatu’a RC. Cea din urmă a fost înființată de scoțianul James Grant Peterkin, prin 2014, iar disciplina s-a dezvoltat enorm în ultima vreme.

Primul meci organizat a avut loc în 2002. Astfel, Mamatu’a și-a câștigat titlul de cel mai izolat club de rugby din lume, iar pe Insula Paștelui se organizează anual turnee, începând din 2016, în care participă 4-5 echipe din Tahiti, pe lângă cele două locale, dar și cluburi din Chile. Este primul turneu din istoria rugby-ul care reunește echipe din Rapa Nui, Polinezia Franceză și din Chile. Ritualul celor de la Mamatu’a înainte de meciuri este „Hoko”, celebrul dans folosit de războinici pentru a-și intimida adversarul, asemănător cu deja celebrul „Haka” al reprezentativei de rugby „All Blacks” (Noua Zeelandă).

 

Chilienii stau la pândă

Meciurile organziate în Rapa Nui au mereu o audiență răsunătoare, iar acest sport este practicat și de fete, și tot rugby în 7. Deja mișcarea rugbistică din Insula Paștelui este monitorizată cu mare interes de Federați de Rugby din Chile, care își punele bazele în această populație. Chiar dacă cele două echipe locale practică rugby-ul la nivel de amatori, forul chilian alocă și un buget special pentru Insula Paștelui. Se așteaptă în viitorul apropiat ca 2-3 jucători din Insula Paștelui să facă pasul spre naționala statului Chile. Amintim că 2019 este, de altfel, și un an de gală al sportului cu balonul oval, prin prisma Campionatului Mondial din Japonia, primul turneu final găzduit de Asia, ce se va desfășura în perioada 20 septembrie - 2 noiembrie.