"Nu toti canta, ca noi, mai sunt si tigani criminali". Sunt cuvintele lui Oprica Ivancea, clarinetistul Fanfarei Ciocarlia, o formatie care propune Europei o noua perspectiva asupra lumii rromilor.
Ascensiunea internationala a stilului muzical inedit propus de "Ciocarlia" a atras atentia si celor de la "The Times", care elogiaza activitatea "demonilor cu bani sunatori".
Cu un show nonconformist, care "incepe ca o inmormantare si se termina ca o nunta" plina de bucurie si ritm nebun, "Ciocarlia" este pentru europenii din afara Balcanilor pur si simplu altceva. Este o nebunie care place, produsa de niste demoni frumosi si amuzanti, niste muzicanti adevarati care traiesc cu patima fiecare secunda pe scena, care obosesc dar continua pana cand reusesc sa transfere publicului trairile lor.
Trompetele, saxofonul, clarinetele, tobele Balcanilor patrund prin urechi in inima tuturor, dansul si banii sunatori de la gatul femeilor de pe scena dau senzatia patrunderii intr-o alta lume, aceea a trairilor pure. O senzatie pe care ti-o ofera poate doar Goran Bregovic si ansambul "Wedding and Funeral Orchestra".
Insa cei de la Fanfara Ciocarlia, desi recunoscuti international, sunt prea putin apreciati in chiar tara lor. Dupa ce in anii '60 si '70 faceau senzatie pe la nunti si botezuri, ei au fost uitati de romani si redescoperiti abia in decembrie 2006, cand "Ciocarlia" a sustinut primul sau concert in Romania. Succesul a fost insa unul neasteptat. Pentru doua ore, rromi de pe scena au uitat "cuvantul" rasism si s-au simtiti cu adevarat romani.
Cititi si articolul din "The Times" aici.