Profetul crizei financiare trage un nou semnal de alarmă. Datoriile excesive cumulate de statele din zona euro au ajuns la cote de avarie, astfel că autorităţile trebuie să ia măsuri de urgenţă.
Cât de aproape sau de departe ne aflăm de sfârşitul crizei e greu de anticipat chiar şi de profetul acesteia, însă un lucru este cert: nerezolvarea problemelor legate de datoriile publice ale ţărilor din zona euro ne conduce spre o prăpastie şi mai adâncă. Profesorul de economie Nouriel Roubini a atras atenţia asupra acestui aspect încă din vara anului trecut, iar acum vine şi cu soluţii. Acestea vor fi prezentate şi analizate în viitorul număr al revistei "Capital".
Potrivit lui, problema deficitelor înregistrate de statele europene se poate rezolva pe parcursul timpului, dar e nevoie de reforme structurale urgente, chiar dacă rezultatul acestora se va vedea abia după o perioadă de câţiva ani. "Recent, această criză s-a transformat într- o problemă a datoriei publice în exces", susţine Roubini.
Cât de sigură este Spania
De exemplu, datoria publică a Greciei a depăşit de mult produsul intern brut, iar alte state europene se îndreaptă spre niveluri apropiate. Profesorul de economie consideră că Spania se află într-un pericol mult mai mare decât cel al Portugaliei, care a apelat la un ajutor din partea zonei euro.
"Consider că principala problemă nu este Portugalia, ci mai degrabă măsura în care efectul de contagiune s-ar putea resimţi, în timp, şi în Spania, o ţară care, pe de-o parte, e prea mare pentru a eşua şi, pe de altă parte, e prea mare pentru a fi salvată", a declarat Roubini.
Investiţiile străine, salvarea României
Citat în presa internaţională ca "Dr. Doom" sau "Profetul", Nouriel Roubini a menţionat, la începutul anului, că România este o ţară care, datorită poziţionării geografice şi a costului redus al forţei de muncă, poate atrage investiţii străine directe, mai ales pe segmentul producţiei.
"Comunitatea internaţională îşi manifestă sprijinul financiar pentru România şi pentru eforturile acesteia. Astfel, îşi poate susţine singură economia. Desigur, trebuie să-şi echilibreze fiscalitatea, aceasta fiind cu adevărat o provocare pentru România şi pentru alte state din centrul şi estul Europei“, a comentat Roubini, la Cannes.
Dr. Doom, la Bucureşti
În mai puţin de o lună vom afla chiar de la profesorul de economie dacă măsurile luate de autorităţi în primul trimestru au fost de bun augur pentru economie. Roubini va fi prezent în perioada 24-26 mai la Bucureşti, unde va participa la evenimentul organizat de Forum Invest, în parteneriat cu Editura Evenimentul şi Capital.
"În întâlniri restrânse, dar mai ales în cadrul conferinţei pe care o va ţine împreună cu Ministerul Finanţelor şi cu guvernatorul BNR, va explica aplicat şi în cunoştinţă de cauză ce se va întâmpla cu banii din România şi din Europa de Sud- Est. Ca un doctor priceput, o să ne explice dacă sărăcim, dacă vin crize mai mari sau dacă ne revenim, declară Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest. Economistul a fost prezent şi anul trecut la Forum Invest. "Nimeni nu va coborî de pe Marte să salveze FMI, ţările din zona euro sau Banca Centrală Europeană.“ NOURIEL ROUBINI, economist