Fostul internațional român și-a amintit despre momentele trăite în toamna anului 1989, atunci când „tricolorii” s-au calificat la un Mondial, după o pauză de 20 de ani. Presiunea venită dinspre cadre a fost uriașă
Prima reprezentativă de fotbal a României va încerca, duminică, la Cluj, să supraviețuiască în lupta pentru calificarea la CM din Rusia - 2018. Pentru a păstra șanse la primele două locuri ale clasamentului, „tricolorii” au nevoie de o victorie în fața reprezentativei Danemarcei, o mai veche cunoștință a fotbalului românesc.
De nordici se leagă certificatul de naștere al „Generației de Aur”, pentru că, în toamna anului 1989, naționala lui Gică Hagi, Gică Popescu sau Dan Petrescu se califica la Mondialul din Italia - 1990.
De 20 de ani nu mai reușise prima reprezentativă să participe la cel mai mare eveniment fotbalistic, așa că data de 15 noiembrie 1989 a rămas una de referință.
În Ghencea, „tricolorii” i-au învins pe danezi, scor 3-1, și au oferit puțină culoare unei Românii cenușii. Naționala pregătită de Emeric Ienei a făcut parte dintr- o grupă de calificare în care s-au mai aflat Bulgaria (3-1 și 1-0), Grecia (3-0 și 0-0). Ultimele două meciuri jucate de prima reprezentativă au fost împotriva nordicilor.
FOTO: Balint (cu spatele) marchează golul de 3-1. Lăcătuș (dreapta) exultă, Sabău (jos) se asigură că mingea e în plasa. Portarul Schmeichel e îngenuncheat
Pe 11 octombrie, la Copenhaga, românii au fost striviți de danezi (0-3). „N-am avut nicio șansă în meciul ăla. Am fost depășiți total, deși puteam să obținem calificarea chiar atunci. A fost supărare mare. Atunci s-a vorbit chiar despre desființarea cluburilor Steaua și Dinamo. Sus de tot era deranj”, ne-a povestit Iosf Rotariu, fostul mijlocaș al echipei naționale, titular la Copenhaga. „Era presiune, dar și noi aveam echipă” La o lună după dezastrul din Danemarca, „tricolorii” aveau să se revanșeze. „Țin minte că am intrat în cantonament, timp de o săptămână, la hotelul Tolstoi. Veneau tot felul de personaje, de cadre, generali, care ne transmiteau că ar fi bine să câștigăm și să ne calificăm la Mondiale. Nu era de glumă. Steaua și Dinamo se desființau dacă nu câștigam cu Danemarca”, mai spune Rotariu, care la meciul din Ghencea a jucat fundaș stânga.
„Era presiune, dar și noi aveam echipă"
În primul unsprezece am fost șapte steliști, care jucasem cu câteva luni în urmă finala Cupei Campionilor. Ne știam bine de tot. Curgea jocul. Danezilor le era suficient un egal și au deschis scorul, la o fază la care Brian Laudrup a trecut de patru jucători. Unul dintre ei am fost eu. Dar, am avut forța să revenim prin golurile lui Balint (n.r.-2) și Sabău. A fost o bucurie imensă. Habar nu aveam atunci că va veni Revoluția și Mondialul avea să ne dea șansa unor transferuri în afară.” Legat de meciul de duminică, „Roti” este sceptic. „Danezii îmi par favoriți. E clar că noi nu mai avem echipa din trecut. Poate, totuși, ne impunem, fiindcă jucăm la Cluj, avem publicul cu noi. Va fi greu să ne calificăm la turneul final. Orice meci este capital de acum înainte.”
La Copenhaga s-a anunțat: „Ceaușescu pleacă”
Meciul de la Copenhaga, care ar fi putut aduce calificarea la Mondialul din Italia, înaintea celui de la București, a fost televizat și în România.
Bannerul misterios
În timpul confruntării de pe stadionul „Idraetspark”, s-a putut vedea, în câteva cadre, un banner pe care scria „Ceaușescu pleacă”. Mesajul a fost scris pe un cearșaf, dar identitatea autorului a rămas necunoscută. Suporterul a luat loc la tribuna a doua, adică în partea opusă camerelor de luat vederi. Iosif Rotariu spune că n-a surprins momentul. „Nu îmi aduc aminte să fi văzut. Eram concentrați la ce se petrecea pe teren.”
Eșecul i-a înfuriat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, care au discutat într-o ședință a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din data de 12 octombrie 1989, despre înfrângerea de la Copenhaga. „I-am spus și lui Bobu că dacă aici nu câștigă cele două puncte, pur și simplu desființăm cluburile care au dat jucătorii în echipa națională. Să le comunicați și celor de la Interne, le-am spus și eu la telefon. Armata este și ea aici? Au avut şi ei jucători”, a tunat Nicolae Ceaușescu, conform stenogramelor furnizate de Ion Bucur, lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Istorie - Universitatea din Bucureşti.