Rostopasca sau Chelidonium (Darul cerului), este una dintre cele mai apreciate plante medicinale utilizate de-a lungul timpului. Este recomandată în terapia naturistă a afecţiunilor hepatice, în procesul de cicatrizare a unor boli de piele, în cazurile de icter, constipaţie, reumatism şi multe altele.
Sunt necesare următoarele:
- 100 g de rostopască proaspăt culeasă
- un litru de apă plată
- miere de albine polifloră.
Mod de preparare:
Puneți apa la fiert, iar când aceasta dă în clocot turnați-o peste rostopasca bine spălată și pusă într-o oală smălțuită. Lăsați să stea timp de 12 ore, vasul fiind acoperit.
La final filtrați, iar în lichidul astfel obținut adăugați miere de albine, până ce amestecul capătă o consistență cremoasă, ca a unei smântâni. Omogenizați și păstrați amestecul la frigider.
În fiecare dimineață se scot din acest amestec 150 g, din care se vor administra câte 6 lingurițe la fiecare oră. Cura durează până ce întreaga cantitate de sirop este terminată.
Boli de ficat: Rostopasca este un extraordinar stimulent al funcției hepatice. Se administrează sub formă de pulbere, câte un vârf de cuțit (aproximativ 0,5 grame) de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 7-10 zile de pauză. Este un remediu excelent, pentru persoanele cu afecțiuni ale ficatului apărute în urma intoxicațiilor și a otrăvirilor, a infecțiilor cu virusul hepatitei.
Important: "De la rostopască se culege partea aeriana a plantei, adică tulpina, frunzele și florile, cu grijă pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini. Culesul se face pe timp frumos, însorit, în zile fără ploaie (ploaia favorizează brunificarea plantei, ceea ce duce la degradarea principiilor active). Imediat după culegere, tupinile de rostopască se pun la uscat în strat subțire, într-un loc umbros și lipsit de umiditate. Dintr-o jumătate de kilogram de plantă proaspătă rezultă aproximativ o sută de grame de plantă uscată. În stare proaspătă, tulpinile de rostopască lasă un suc (latex) portocaliu, care are proprietăți medicinale foarte importante, pe care planta uscată nu le mai păstrează", informează frunza-verde.ro