Romtelecom, cercetat penal pentru moartea unui copil

Romtelecom, cercetat penal pentru moartea unui copil

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a Romtelecom pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. În plus, un angajat al companiei este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă calificată.

Dosarul trimis la Judecătoria Medgidia vizează un incident petrecut în data de 26 iunie 2009, când o fetiţă de 12 ani a murit după ce un stâlp din reţeaua de telefonie a căzut peste ea. Potrivit procurorilor, stâlpul din reţeaua de telefonie Rasova avea o durată de utilizare normală depăşită de 20 de ani, iar cei doi inculpaţi, compania Romtelecom şi angajatul Ovidiu Pripiş, nu au luat măsurile de siguranţă impuse.

Romtelecom: Accidentul a fost cauzat de factori externi companiei

Reprezentanţii Romtelecom susţin că prăbuşirea stâlpului care a căzut peste o fetiţă la Rasova, omorând-o, a fost cauzată de faptul că, "în mod frecvent, copiii din zonă legau de stâlp sârme şi il foloseau ca leagăn improvizat, balansând astfel stâlpul şi slăbindu-i continuu structura de rezistenţă".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Până la acest moment nicio instanţă de judecată nu a stabilit nicio raspundere legală pentru Romtelecom sau vreun salariat în legatură cu acest accident. Am luat act din mass media că dosarul va fi trimis de procuror in instanţă", se arată într-un comunicat remis astăzi de companie, după ce procurorii constănţeni au decis trimiterea în judecată a Romtelecom şi a unui angajat.

"În privinţa investigaţiilor legale, compania a dat tot sprijinul organelor de anchetă în clarificarea circumstanţelor în care s-a produs accidentul şi va face acelaşi lucru în continuare", mai spun aceştia.

"Menţionăm că acest accident a fost cauzat de factori externi companiei. (...) Căderea stâlpului a fost cauzată de faptul că, în mod frecvent, copiii din zonă legau de stâlp sârme şi îl foloseau ca leagăn improvizat, balansând astfel stâlpul şi slăbindu-i continuu structura de rezistenţă. Menţionăm că stâlpul în cauză era şi ancorat suplimentar la sol, astfel că, în lipsa unor forţe externe repetate care au acţionat asupra lui, acesta nu ar fi căzut. Se pare că acest stâlp era de asemenea frecvent folosit şi pentru legarea animalelor pentru păşunat sau montă de către sătenii din zonă, fapt ce a favorizat slăbirea structurii interne de rezistenţă, contribuind la prăbuşirea acestuia", se mai arată în comunicatul Romtelecom.

Mai mult, "stâlpul a fost escaladat de unul dintre angajaţii Romtelecom (o persoană cu o greutate de aproximativ 80 de kg) cu puţin timp înaintea producerii accidentului, în vederea remedierii unui deranjament, fără a da semne de instabilitate", potrivit sursei citate.

"Romtelecom şi-a exprimat regretul pentru accidentul nefericit petrecut anul trecut arătându-şi compasiunea şi sprijinul faţă de familia îndoliată al cărui copil a fost victima acestui eveniment nefericit. Compania a acordat imediat după accident un ajutor în valoare de 10.000 RON pentru acoperirea cheltuielilor necesare înmormântării. Suma a fost acordată direct de companie, «fără nicio obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, suma de bani fiind acordată ca activitate filantropică cu caracter umanitar», după cum se menţionează în contractul semnat între Romtelecom şi familia victimei", conchide compania.