Peste 60 de active ale Direcţiei Silvice Vrancea vor fi scoase la licitaţie, la sfârşitul lunii viitoare. Pentru a le face funcţionale, proprietarii trebuie să investească şi de zece ori mai mult.
Pentru că nu aduc profit, ba chiar "înghit" bani pentru întreţinere şi reparaţii, Romsilva a decis ca la sfârşitul lunii viitoare să scoată la licitaţie mai multe cabane, puncte de lucru şi cantoane silvice aflate în proprietatea Direcţiei Silvice Vrancea.
Imobilele din patrimoniu au fost evaluate la preţuri corecte, spun reprezentanţii instituţiei, care au deja solicitanţi pentru cele mai arătoase cabane.
Garanţie de 5%
Pe lângă construcţie, viitorii proprietari mai pot lua în concesiune terenul din împrejurimi, sumele fiind la fel de mici, de aproximativ 2.000 de lei anual pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Problema, spun silvicultorii, este că, pentru a le face funcţionale, noii proprietari trebuie să investească şi de zece ori mai mult decât suma licitată, asta pentru că multe dintre puncte sunt în paragină, n-au reţea de electricitate, nici apă curentă.
Cei care vor să cumpere case ieftine de la stat trebuie să plătească caietul de sarcini al licitaţiei care va începe pe 22 iunie, dar şi să plătească o garanţie de 5% din suma de la care porneşte vânzarea. Cum se poate exploata?
Ce poţi face cu o casă în mijlocul unei păduri? Petrică Tudosă, directorul silvic din Vrancea, spune că poţi face cam orice. Zona nu este încă suficient dezvoltată pentru agroturism din cauza infrastructurii proaste, dar ridicarea unei pensiuni sau a unei case de vecanţe pot fi opţiuni.
"Ne-am gândit şi la proprietarii care au păduri în zonă şi care vor să se asocieze să-şi facă un punct de lucru", spune Tudosă. Tot el mai crede că peisajele din pădurile Vrancei sunt cele care pot fi valorificate de privaţi odată cu aceste noi investiţii.
Unul dintre cele mai scumpe puncte scoase la vânzare de Romsilva este cantonul Tăbăceşti. Preţul pentru imobilul cu o suprafaţă de 130 de metri pătraţi se duce la 19.600 de euro fără TVA. Un teren de 3.000 de metri pătraţi ar urma să fie concesionat odată cu vânzarea construcţiei, finalizată în 1962 şi refăcută în ’88, după un incendiu.
Fermă la 22.300 de euro
Pe lângă cantoane şi cabane, Romsilva mai vinde un spaţiu pentru fazanerie, evaluat la 25.700 de euro fără TVA, o fermă de 22.300 de euro, ba chiar şi un stâlp de antenă, a cărui valoare este de 1.300 de euro. Reprezentanţii Romsilva spun că preţurile nu vor scădea dacă activele nu se întreabă la prima strigare, ci vor organiza o a doua licitaţie.
O cabană de vânătoare de 121 de metri pătraţi cu anexă, nedeteriorată, este licitată pentru suma de 21.200 de euro, fără TVA. Singura problemă – cei 20 de kilometri de drum accidentat, impracticabil fără o maşină de teren. "Am decis să vindem pentru că nu avem bani să reparăm aceste construcţii şi să le dăm alte utilitate. Multe dintre ele nu au curent, nici canalizare". PETRICĂ TUDOSĂ, director Ocol Silvic Vrancea
ALTE OFERTE (EURO)
Apartament de 19.000 de euro