Rompetrol, lucrări de dragare în portul Midia

Grupul Rompetrol, prin Midia Marine Terminal, va realiza, în perioada ianuarie - iunie 2012, lucrări de dragare a danelor din portul Midia în valoare de 2,8 milioane dolari, pentru facilitarea tranzitului vaselor petroliere, se arată într-un comunicat al grupului.

''Proiectul face parte din strategia Grupului Rompetrol de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia la cinci milioane tone de materie primă, care se va finaliza în 2012 şi va asigura o dezvoltare a capacităţii de tranzit a produselor finite prin portul Midia'', a spus Ioan Tăuş, directorul general al companiei Midia Marine Terminal, citat de Agerpres.

Lucrările de dragare vor fi realizate în parteneriat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi vor permite acostarea în danele operate de companie a navelor maritime cu o capacitate mai mare de 10.000 tdw (tonă deadweight) şi a barjelor de tip tanc de maxim 2.000 tdw.

Operaţiunile se vor realiza în două etape şi presupun corectarea adâncimii şenalelor de acces şi a bazinelor portuare aferente danelor 9A şi 9B din Midia, pentru a facilita acostarea navelor cu pescaj de 8,5 metri. A doua etapă are ca scop lărgirea şenalelor de acces şi a bazinelor portuare, în vederea creşterii condiţiilor de siguranţă a navigaţiei pentru navele cu lungime de până la 200 m şi o capacitate de încărcare de până la 30.000 tdw, nave care accesează terminalele Rompetrol şi a celorlalţi operatori din portul Midia.

În ultimii trei ani, 1.168 nave au tranzitat cele 7 dane operate de Rompetrol Rafinare, prin care se asigură o parte din necesarul de materii prime. În 2011 volumul produselor tranzitate s-a ridicat la 1,25 milioane de tone.

Grupul Rompetrol a alocat în perioada 2007-2008 peste 175 milioane dolari pentru construcţia unui terminal marin în largul Mării Negre şi pentru extinderea cu 350% a capacităţii de tranzit a produselor finite prin dana 9 aferentă portului Midia (de la 90.000 tone/lună la 310.000 tone/lună).

De la privatizarea Rafinăriei Petromidia, în 2001, Grupul Rompetrol a alocat până în prezent aproximativ 1,1 miliarde dolari pentru realizarea de investiţii tehnologice şi de mediu, proiectele fiind derulate în condiţii de maximă eficienţă tehnologică şi de protecţie a mediului, conform normele internaţionale în vigoare (IPPC - Directiva europeană privind prevenirea şi controlul integrat al poluării).