Rompetrol dă acţiuni în loc de bani

Kazahii vor să achite cash doar o treime din bani, restul urmând să se transforme în participaţii ale statului. Proprietarii Rompetrol nu vor să plătească în bani decât o parte din datoria de circa 600 de milioane de dolari, pe care compania o are către statul român, şi să transforme restul în acţiuni.

Oficialii KazMunaiGaz (KMG) au achitat deja, acum aproape o lună, 71 milioane dolari (54 milioane euro) din totalul emisiunii şi se pregătesc să mai achite încă aproape 100 milioane dolari. Restul de circa 400 milioane dolari vor fi convertite în acţiuni, statul urmând a deveni partener în afacere.

Guvernul ar fi transmis însă KazMunaiGaz că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare, iar compania kazahă se gândeşte ce posibilităţi are să conducă rafinaria Petromidia împreună cu statul, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

"Am achiziţionat scump un «pom» foarte frumos, dar care are încă nevoie de investiţii pentru a produce «mere»", a afirmat Grigoriev. Conversia în acţiuni a întregii datorii, fără plata parţială a unor sume, ar fi făcut ca statul să preia pachetul majoritar de acţiuni.

Statul, prim eşec la tribunal

Deocamdată statul este pregătit să conteste în instanţă posibilitatea utilizării ambelor variante - deşi a acceptat deja o plată parţială. La finalul lunii iunie, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, iar cu fondurile obţinute urma să fie plătită o parte din datoria pe care compania o are către stat.

Ministerul Finanţelor Publice a contestat în instanţă deciziile acţionarilor privind suplimentarea capitalului. Tribunalul a respins acţiunea autorităţilor, iar capitalul va fi majorat cu circa 330 milioane lei.

Surse guvernamentale au declarat că Ministerul Finanţelor a bugetat la rectificare venituri de 350 milioane lei din plata datoriei Rompetrol, scadentă în luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea întregii sume datorate, având mandat să meargă în justiţie.

În octombrie 2003, guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.